Konstnären Yoyo Nasty: ”Mina karaktärer gör sin egen grej”

Publicerad

Yoyo Nasty, eller Johanna Welinder, är en populär ung formgivare och konstnär som slagit igenom på bred front den senaste tiden. Hon gick ut Konstfack 2019 och gör redan sin sjunde soloutställning. 

– Karaktärerna har en egen stark vilja, är hela tiden på väg nånstans. Jag vill att de ska uttrycka glädje, fart och frihet, säger hon.

Yoyo Nasty inspireras både av Tove Janssons Mumin-karaktärer och av konstnärer som Niki de Saint Phalle, som är känd för sina stora färgrika skulpturer utanför Moderna museet. Yoyo Nastys karaktärer är ofta antropomorfiska djur och i just den här utställningen har hennes lekfulla tigrar en nyckelroll.  

– Jag har alltid känt mej väldigt inspirerad av att plocka fram livliga karaktärer, är inspirerad av tecknad film och sagoböcker. Jag upplever att man kan känna stark tillhörighet i fantasifulla karaktärer, att man kan känna igen sig själv i det, säger hon till Kulturnyheterna.

Naturen är kraftfull

Yoyo Nastys bildvärld är till ytan besläktad med den självlärda konstnären Henri Rousseau, som blivit en av den naiva konstens främsta företrädare. Det är en stil som präglas av ett slags enkelhet i både uttryck och teknik. Hennes motiv ser ofta ut att vara i rörelse och hennes allra främsta inspirationskälla är naturen.  

– Jag tänker att växter har sitt eget liv, blommor och naturen är kraftfull och bestämmer själv, man kan inte styra över dem. 

Frihetskänslan är central  

Hon har gjort flera kommersiella samarbeten parallellt med konsten, med breda varumärken som Åhléns, Puma och Marimekko. Hennes konst benämns ofta som queer och för Yoyo Nasty är frihetskänslan central. 

– För mej handlar det om utforskande av identiteter och att visa en styrka i det, men på ett väldigt lekfullt sätt. 

Utställningens och verkens titlar bygger på ordlekar med ramsor som ”Eeny-meeny-miny-moe” och ”Bop-beep-bop”. Hon ville ge dem rytmiska titlar, för att spegla den rörelse som djuren uttrycker.  

– Jag tänker att de har självförtroende att göra sin egen grej och skuttar runt i sitt lilla drömlandskap.  

Utställningen “Fe Fi Fo Fun for me” visas på Way Galleri fram till den 27 november  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.