Per Wästberg: Vi har enats om två nya namn

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två ledamöter röstades ikväll in i Svenska Akademien. Det bekräftar ledamoten Per Wästberg i kväll utanför Börshuset.

– Vi har enats om två nya namn. Kungen måste godkänna dem först, säger Wästberg till SVT.

Men Anders Olsson tycks inte dela den uppfattningen.

Svenska Akademien fortsätter sina försök att bli fulltaliga på nytt, efter att den anrika institutionen decimerats i spåren av krisen det senaste året. Under torsdagskvällen meddelade ledamoten Per Wästberg att akademin nått konsensus om två nya inval.

Nu väntar ett formellt godkännande av de föreslagna ledamöterna från kungen, innan invalet kan bli officiellt.

Krisen i Svenska Akademien

– Det kanske blir imorgon eller på måndag, säger Per Wästberg till Kulturnyheterna.

Enligt Wästberg var torsdagkvällens möte fulltaligt, då även de tre avhoppade ledamöterna deltagit i de nya invalen.

– Avhopparna har varit med och röstat, alla har röstat, säger Per Wästberg.

Viss förvirring i pressuppbådet

Enligt flera medier bestrider däremot ständige sekreteraren Anders Olsson Per Wästbergs uppgifter. På en rak fråga från Dagens Nyheter om man har valt in nya ledamöter svarar han ”Nej, det har vi inte”, och tillägger att akademin inte kommit så långt ännu.

Om svaret gäller den formella processen, där kungen ännu inte gett besked, eller om Olsson menar att en röstning inte ska ha ägt rum, är i skrivande stund oklart.

Enligt TT meddelar hovet att de inte fått någon förfrågan om ett möte med kungen under torsdagskvällen.

Frostensson fortfarande en fråga

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har en majoritet i Akademien tidigare röstat för att förmå Katarina Frostenson att lämna sin stol.

Men den interna oenigheten i frågan om Frostenson är inte löst, och akademin har inte nått något beslut om den omstridda poeten under kvällen, enligt Wästberg. 

Närmar sig fulltalighet

Under förra veckans möte i Börshuset valdes två nya ledamöter in: Juristen Eric Runesson, som efterträdde Lotta Lotass på stol 1, och författaren Jila Mossaed, som efterträdde Kerstin Ekman på stol 15.

Det gör att Svenska Akademien nu består av 16 ledamöter, varav fyra – Katarina Frostenson, Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark – inte deltar aktivt i arbetet. Deras framtid inom institutionen förblir oklar.

Om de två nya förslagen godkänns blir Svenska Akademin på nytt fulltaliga med 18 ledamöter.

Kulturnyheterna söker Anders Olsson, Akademins ständige sekreterare, för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet