Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Egyptologen Zahi Hawass under ett besök på Medelhavsmuseet i Stockholm. Hör mer om hans arbete i klippet ovan. Foto: Anders Wiklund / TT

Zahi Hawass kämpar för att Egyptens kulturella skatter ska repatrieras

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om återlämnande av kulturföremål som stulits, plundrats eller på annat sätt hamnat i västvärlden har varit en av årets hetaste. Arkeologen Zahi Hawass besökte Sverige i mitten av december och berättade om kampen för att repatriera Egyptens kulturella skatter.

Zahi Hawass har kallats Pyramidernas konung, och ibland jämförts med Indiana Jones för sitt sätt att göra arkeologin spännande. 

– Egypten har magi, det har spänning, det är ett äventyr. Och alla människor älskar äventyr, säger han när Kulturnyheterna träffar honom i Medelhavsmuseets gravkammare.

Han är här för att föreläsa om de senaste vetenskapliga nyheterna kring Keops pyramiden och tunnlarna under Sfinxen i Giza, men hans främsta uppgift är, faktiskt, att locka turister till Egypten i vetenskapens namn.  

- Att restaurera och konservera de egyptiska monumenten och att bygga museer kostar pengar och de kommer från turisterna, konstaterar han.

Under sina 50 år som arkeolog har Zahi Hawass gjort betydande fynd, jobbat kontinuerligt i konungarnas dal sedan 2007 och bland annat upptäckt två nya gravar i området. Men mest stolt är han över att ha avkolonialiserat den egyptiska arkeologin. 

- Min främsta insats är att jag sett till att egyptiska arkeologer är bra arkeologer, säger han och fortsätter:

- När du hör talas om en upptäckt (kring det forna Egypten, reds. anm.) som gjorts nu, är det en egyptisk arkeolog som gör jobbet. Det gör mig lycklig.

Vägrar ge upp

Nästa år öppnar världens största arkeologiska museum Grand Egyptian Museum efter ett antal års förseningar. Zahi Hawass har hela tiden använt sin maktposition för att försöka förmå museer i London, Paris och Berlin att åtminstone låna ut några av de mest värdefulla föremål som tagits från Egypten, men alla har sagt nej.

- Det var då jag bestämde mig för göra det surt för dem. Och det har jag gjort.

Om han lyckas återstår att se. Han har inte gett upp, för han är en ständig optimist. Med det sagt, finns nu ett hot som kräver att vi agerar: klimatförändringarna. Fuktigheten, värmen, regnstormarna gör att Konungarnas dal lever farligt.

– Om mindre än hundra år kan allt det vackra i Konungarnas dal vara borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.