Zara Larsson till Aftonbladet att det var olyckligt, men förtydligar att klänningen inte är en del av artistens egen merchandise. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Zara Larsson bar klänning med nazistiskt bands logotyp

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen gick årets P3-guld av stapeln och på röda mattan bar artisten Zara Larsson en klänning med metal-loggor på. Ett av banden är Burzum, som räknas till nazistisk black metal och vars ende medlem har dömts för mord, kyrkbränder och hets mot folkgrupp.

– Det är ett band som få stöder öppet, säger kulturjournalisten Ika Johannesson, en av författarna till boken ”Blod eld död: En svensk metalhistora”.

Burzum anses vara ett av de viktiga norska black metal-banden från 90-talet, men som många metalfans tagit avstånd från på grund av den ende medlemmen Varg Vikernes högerextrema åsikter, beättar Ika Johannesson. År 1994 dömdes han till 21 års fängelse för ett flertal kyrkbränder och mordet på Mayhem-gitarristen Øystein ”Euronymous” Aarseth.

Utöver det har Vikernes dömts för hets mot folkgrupp och anklagats för att vara nazist.

– Alldeles oavsett Burzums inflytande på metalhistorien, så är det en tröja som de allra flesta väljer att inte ha på sig, säger Ika Johannesson.

Zara Larsson: ”Oopsie”

SVT Nyheter har sökt Zara Larsson. I en kommentar till Aftonbladet skriver artisten:

”Oopsie, hade ingen aning. Tyckte mina kläder såg coola ut bara.”

Zara Larsson skriver vidare att det var olyckligt, men förtydligar att klänningen inte är en del av artistens egen merchandise. Den är gjord av den turkisk-brittiska designern Dilara Findikoglu.

Enligt Ika Johannesson är det såhär det kan bli om man som utomstående vill låna element från metalkulturen.

– Det är varken första eller sista gången någon vill se frän ut genom att plocka detaljer från en kultur som de inte vet något om. Det är det enda som är möjligen upprörande i det här, säger hon.

Uppdatering:  Zara Larsson uppgav ursprungligen att klänningen var gjord av Raf Simons, men när SVT kontrollerar den uppgiften visade det sig vara felaktigt. Rätt designer finns nu angiven ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.