Artisten Zara Larsson bryter samarbetet med mobiljätten Huawei. Foto: Adam Ihse/TT

Huawei: Samarbetet med Zara Larsson var tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Zara Larsson har avbrutit sitt samarbete med den kinesiska mobiljätten Huawei, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Det är inte den smartaste dealen jag har gjort.
Samtidigt menar Huawei att samarbetet var tidsbestämt och avslutades förra året.

Zara Larsson var under 2019 ansiktet utåt för det kinesiska teknikföretaget Huawei. Ett samarbete som har kritiserats från flera håll, senast i en debattartikel i Expressen, där Muf Östergötlands distriktsordförande Matilda Ekeblad menar att Zara Larsson genom sitt samarbete stödjer den kinesiska staten.

I TV4:s Nyhetsmorgon besvarar Zara Larsson kritiken.

– Om jag nu ser tillbaka på det så är det både ur ett professionellt och personligt perspektiv inte den smartaste dealen jag har gjort, säger hon.

Vill inte stötta kinesiska staten

Huawei har tidigare varit föremål för debatt, då de beskyllts för att spionera för den kinesiska staten. Företaget har själv kommenterat debatten med att de är ett oberoende privat företag som inte ”står inte i beroende till någon annan organisation eller regering och fattar självständiga beslut.”

– Även om Huawei menar att de inte har någon kopplingar till det så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet att kinesiska staten, det är ju ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör, säger Zara Larsson.

Hon berättar att samarbetet med Huawei är avbrutet sedan några månader och att hon har velat kritisera Kina och landets förehavanden i bland annat Hong Kong tidigare, men att hon har hållits tillbaka av samarbetet.

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Men det känns som att jag hamnar mellan ”a rock and a hard place” för om jag uttalar mig kring det här då kommer det tillbaka att jag gjort samarbetet med Huawei, säger Zara Larsson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Zara Larsson berättar att hon ska donera pengarna hon tjänat på kampanjen till välgörenhet.

Huawei: Avslutades förra året

Efter Zara Larssons intervju i TV4 har Huawei gått ut med en skriftlig kommentar. Där skriver företaget att samarbetet var tidsbestämt från båda håll, och att det avslutades förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.