Tim Rühlig, Kinaexpert vid Utrikespolitiska institutet, tror coronakrisen varit en stor förklaring till det brittiska beslutet att stoppa Huawei från sin 5G-utbyggnad. Foto: Pressbild/Matt Dunham/TT

Kinaexperten: Coronakrisen har påverkat Storbritannien kring Huawei

Publicerad

Utan coronakrisen hade Storbritannien inte stängt ute kinesiska Huawei från sin 5G-utbyggnad. Det tror Tim Rühlig, Kinaexpert vid Utrikespolitiska institutet.

– Det är en tydlig signal, säger han.

Under tisdagen meddelade den brittiska regeringen att de helt stoppar Huawei från landets 5G-utbyggnad. Från 2027 ska Storbritanniens nya digitala infrastruktur vara helt fri från den kinesiska telekomjätten.

Coronakrisen avgjorde

Tim Rühlig, Kinaexpert vid Utrikespolitiska institutet, tror att coronakrisen spelat en stor roll i beslutet.

– Hade du frågat mig för nio månader sedan hade jag inte trott att det här skulle hända. Men ser man tillbaka ett par månader var det väntat. Under coronakrisen har allt fler britter blivit kritiska mot Kina, säger han.

Vad innebär det här för Huawei?

Det är ett stort bakslag. Efter Brexit kunde man tänka sig att britterna lämnades utan alternativ. Det är väldigt negativt att förlora Storbritannien, säger Tim Rühlig.

Mer än säkerhet

Säkerhetsaspekten har varit en het fråga kring det kinesiska företaget. Telekomjätten har anklagats för att använda sin teknik för att spionera, men Tim Rühlig tror inte att det enbart är det som fällt avgörandet.

– Det finns också ett politiskt syfte. Det handlar om hur beroende man vill vara av Kina, att man vill minska sitt beroende av Kina, säger han.

Det kinesiska företaget har varit en stor spelare på den brittiska markanden under lång tid.

– Även om folk kan fortsätta köpa telefoner är det här ett kritiskt beslut för dem. Jag tror inte alls att vi kommer se lika mycket av dem framöver, säger Tim Rühlig.

Påverkar fler länder

Han tror också att andra Europeiska länder kommer att snegla på britterna – även om de inte längre är en del av EU – när de själva ska fatta beslut kring sin 5G-utbyggnad. Särskilt länder som Tyskland och Italien som ännu inte bestämt sig i frågan.

– Det är inte ett ja eller nej, stoppa eller inte stoppa. Det kan snarare handla om en kompromiss där man ändå går närmare britternas beslut om att stoppa eller i alla fall att delvis stoppa Huawei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.