Foto: Christine Olsson/ TT/ Pressbild/ Nent group

Henrik Schyffert: Jag är en riktig champagnesocialist

Uppdaterad
Publicerad

På söndag har dramaserien Zebrarummet premiär. Den handlar om maktspelet på en exklusiv internatskola, samt om eleverna på en kommunal skola intill. Henrik Schyffert står bakom orginalidén, som kommer från hans egen uppväxt.

– Jag gick i den kommunala skolan intill Sigtuna humanistiska läroverk som är ett landets finaste internatskolor. Vi ville vara som dem! säger han.

Zebrarummet är ett spänningsdrama i åtta delar som följer ett gäng priviligierade ungdomar på internatet, som har ett slutet sällskap med maktspel och förnedrande initieringsriter.

– Det handlar om att människan behöver en gemenskap. Att bli utesluten är bland det värsta som kan hända. Därför begås extrema övergrepp, för att vara kvar i en gemenskap, säger Henrik Schyffert.

Bakom idén finns även Gustaf Skördeman och i rollerna märks förutom Henrik Schyffert bland andra Valter Skarsgård, Edvin Endre och Alva Bratt.

”Jag är en riktig champagnesocialist”

Serien är en berättelse om klasskillnader och om olika förutsättningar i livet. Parallellt med eleverna i internatskolan följer vi den kommunala skolan intill och en kurator, spelad av Aliette Opheim. Hennes karaktär Sara lockas över till internatskolan, en roll som Henrik Schyffert kan identifiera sig med.

– Jag är en sån riktig champagnesocialist: jag tycker vänster, gör höger. Det brinner i huvudet på mig. Jag tänkte att det där är intressant, jag kan ju inte vara ensam om det.

Du har haft idén i många år och aldrig släppt den. Varför är den viktig för dig?

– Jag tror den är ett litet sätt att berätta om ett stort problem. Jag ser det som ett stort västerländskt problem med de klasskillnader vi har. Det tror jag är min käpphäst och skälet till att idén inte har försvunnit.

Zebrarummet har premiär på söndag den 22 augusti på Viaplay. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.