Den kinesiske regissörens Zhang Yimou skulle komma till Berlins filmfestival med sin senaste film, One second. Foto: Joel C Ryan

Zhang Yimous film dras tillbaka från Berlins filmfestival

Publicerad

Den kinesiske regissörens Zhang Yimou skulle komma till Berlins filmfestival med sin senaste film, One second. Nu uppger filmens officiella konto på sociala medier att filmen inte visas på festivalen av ”tekniska skäl”.

Filmen One second av Zhang Yimou var utvald till huvudtävlingen på Berlins filmfestival där den också skulle haft premiär. På filmens officiella sociala medier-konto på det kinesiska Weibo framkommer det nu att One second inte kommer att visas på festivalen, vilket också har bekräftats av Berlins filmfestival. Det uppger Variety.

Utspelar sig under den kulturella revolutionen

Zhang Yimou har själv beskrivit filmen som en personlig hyllning till filmkonsten, men spekulationer har uppstått kring huruvida filmen har dragits tillbaka av politiska skäl. Filmen utspelar sig under den kulturella revolutionen i Kina på 60- och 70-talen, vilket är en tidsperiod som ska vara ett känsligt ämne.

Enligt festivalen ska filmen inte vara helt färdigställd på grund av tekniska problem, och istället ska en gammal film av Zhang Yimou visas på festivalen, som dock inte deltar i tävlan. Det betyder att antalet filmer som deltar i festivalens huvudtävling blir 16 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.