Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zuckerberg och Dorsey kallas till förhör efter hantering av NY Post-artikel

Facebook och Twitter kallas till förhör – anklagas för partiskhet

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks och Twitters chefer Mark Zuckerberg och Jack Dorsey ska kallas till senaten för att förklara sig efter sociala medier-plattformarna bromsat spridningen av en New York post-artikel.

Republikanska senatorer i justitieutskottet röstade enhälligt för beslutet. Bakgrunden är att de två sociala medier-plattformarna bromsade spridningen av en New York post-artikel som publicerades förra veckan. De republikanska senatorerna tycker att Zuckerberg och Dorsey behöver stå till svars för vad de menar är anti-konservativa och partiska åtgärder.

Kan vara bevis för att Biden har ljugit

New York post publicerade mejl som skickats mellan Joe Bidens son Hunter Biden och en rådgivare till styrelsen för det ukrainska energibolaget Burisma, som Hunter Biden jobbade för. I ett av dessa mejl tackar rådgivaren för en inbjudan och möjligheten att träffa hans pappa. Tidigare har Joe Biden anklagats för att som vicepresident ha pressat Ukraina att byta ut en statsåklagare som utredde Burisma. Om mötet med den ukrainska rådgivaren har ägt rum så motbevisar det Joe Bidens tidigare uttalanden.

Bidens kampanj säger att det inte finns några loggar som visar att ett möte har ägt rum. Och inga andra stora mediehus har lyckats verifiera om mejlen är äkta eller inte.

Kritik för hanteringen

Eftersom det råder osäkerhet kring mejlen gjorde Facebook så att deras algoritm inte lyfte artikeln. De satte också en varningstext vid länken om att informationen i artikeln behövde granskas av en tredje part. Twitter tog bort möjligheten att länka till artikeln, och blockerade temporärt användare som ville dela den.

Inför valet 2016 i USA användes sociala medier för påverkanskampanjer från Ryssland. Teknikföretagen har arbetat för att bättre motverka framtida försök. Att bromsa in New York posts artikel var en del i detta arbete, även om det inte finns några bevis att det här skulle kunna vara en del av en påverkanskampanj.

Twitter har senare gjort det möjligt att dela artikeln. Jack Dorsey skriver såhär på Twitter:

”Vår kommunikation kring hur vi har hanterat New York Posts artikel var inte bra. Att blockera URL-delningar via tweet eller direktmeddelande utan kontexten kring varför vi gjorde det: oacceptabelt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer