Trots att Bibihal Uzbeki är 105 år gammal har hon flytt från hemlandet Afghanistan. Målet är att komma till Sverige.

105-åriga Bibikhal drömmer om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hon är 105 år gammal och förmodligen världens äldsta flykting på väg genom Balkan. Bibikhal Uzbek lämnade Kunduz, Afghanistan, för 20 dagar sedan tillsammans med sin familj. Nu drömmer hon om en bättre tillvaro i Sverige.

Insvept i en grön sjal pustar Bibikhal Uzbek ut i Opatovac flyktingläger i Kroatien. I tisdags passerade hon och hennes sjutton personer stora familj gränsen från Serbien.

Buren av 67-årig son

Resan har varit lång och mödosam. När det inte har funnits transportmedel har hennes 67 årige son och hennes barnbarn turats om att bära henne på sina ryggar.

– Jag blev hemlös, en flykting, jag har varit på resa länge, säger Bibikhal Uzbek.

Passet kontrollerat

Den kroatiska polisen har kontrollerat hennes pass och bekräftar att uppgifterna om hennes ålder stämmer – smått otroliga 105 år. Flyktvägen genom Balkan är mödosam för vem som helst, inte minst för en person som är född innan första världskriget.

Sedan Ungern stängde sin gräns i september har över 260.000 migranter passerat Kroatien på sin väg genom Balkan. Nästa anhalt är ofta Slovenien som nu varnar för att landet kommer kanske vara tvungna att bygga ett stängsel utmed sin gräns.

Svårt få stanna i Tyskland

Tyskland har också gått ut med att asylsökande Afghaner som regel kommer att få avslag, även om varje fall behandlas enskilt.

Det är oroande nyheter för Bibikhal Uzbek och hennes familj. Men de har målet klart.

– Vi ska till Sverige, säger sonsonen Muhamet Mizai.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.