Ett flygplan lyfter från Kabuls flygplats. Under tisdagskvällen genomförde polisen den största utvisningsinsatsen hittills och 50 personer har nu landat i Afghanistan. Arkivbilder. Foto: Rahmat Gul/AP/TT,

50 personer utvisades till Afghanistan under tisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen genomförde polisen den största utvisningsinsatsen hittills när 50 personer skickades med flyg till Kabul, i Afghanistan. Samtliga utvisade accepterades av afghanska myndigheter vid ankomst, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Samtliga 50 återvändare som fanns med på flygplanet hade utvisningsbeslut. Tre av dem var brottsutvisade och överlämnades från domstol. Övriga utvisade hade överlämnats från Migrationsverket.

Alla togs emot i Kabul

”På plats i Kabul möttes återvändarna av polisens återvändandesambandsman och afghanska myndigheter”, skriver polisen i sitt pressmeddelande och tillägger att ansvaret då övergår till Afghanistan från Sverige. Samtliga 50 utvisade ska ha accepterats och tagits emot av de afghanska myndigheterna vid ankomsten.

EU med och finansierade

Insatsen var till en del finansierad av Frontex, EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå.

Samtliga utvisade var män över 18 år.

SVT Nyheter har sökt både polisen och Migrationsverket angående händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.