Arkiv. Foto: John Bakke/SVT.

58-åringen berättar om yxningen

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte 58-åringen framstår som mycket uppgiven och sorgesam när han detaljerat berättar om yxattacken.

– Det brast för mig, det var som att en säkring gick när hon börjar tala om kollegorna. Särskilt när hon nämner en persons namn. Det är två tre års ilska som kommer fram, säger han och fortsätter:

–Jag tar yxan och slår henne. Den låg framme. Jag använder den för att knacka till sängen regelbundet. Den brukar glida isär vid gaveln.

Misstänkte läraren i Umeå

– Kommer  ihåg att jag slår henne i huvudet. Mitt i hallen. När hon böjer sig ner och knyter skorna slår jag med yxan i bakhuvudet, hon reser sig och springer ut på balkongen.

”Jag exploderade”

Han berättar att han känt att ingen på jobbet ville ha kvar honom där, allra minst hans chef, rektorn som han senare angrep.

– När hon nämner kollegan så känner jag bara stor ilska mot hela skolan och hon blev symbolen. Det fanns ingen tanke, jag bara explodera, säkringen brann av, fanns ingen stringent i tänkandet, jag blev bara så fruktansvärt arg.

Han berättar att han efter yxhuggen på balkongen går in och sätter sig och inser vad han har gjort.

–Jag vet att jag slog ett par slag men jag tänkte att det var nog inte så farligt, jag såg att hon andades.

Hur slog du? frågar åklagaren.

– Uppifrån och ner, tror jag slog med trubbiga sidan. Men efter första slaget är allt som en dimma. Men jag hör att någon skriker ute på balkongen, säger 58-åringen.

Ville hämnas mobbing

Han berättar att han känt sig mobbad på jobbet och säger att han slutit det inom sig då han inte fått förståelse av arbetskamraterna.

–Subtil sofistikerad mobbning, de tittar bort, flinar, vänt sig ifrån mig, jag varit isolerad och ensam i arbetslaget, beskriver 58-åringen.

Åklagaren menar att kollegorna känner inte igen sig i den beskrivningen.

– Nej de vill väl inte kännas vid det, säger han.

I samband med polisens undersökning av mannens bostad har man hittat en papperslapp där han redogör för sin situation och den mobbning han upplevt på arbetsplatsen. På lappen står det att läsa ”hämnd?”

Åklagaren försöker utröna om yxattacken faktiskt var planerad och undrar om han var beredd att åka in i fängelse och såg yxattacken som en chans till hämnd innan han eventuellt skulle bli frihetsberövad efter trafikolyckan.

– Hur skulle jag kunna planera ej sådan här sak som en hämnd? Det här har ju förstört mitt liv. Den enda hämnd jag kunnat tänka mig var att skriva en bok eller någonting om mina upplevelser av mobbningen och i den hänga ut några av kollegorna med namn.

–Efter sex års mobbning och hela tiden med en klump i magen var jag i det närmaste ett vrak. Jag hade posttraumatisk stress, säger 58-åringen.

Silbersky frågar ut

Advokaten Leif Silbersky frågar 58-åringen om han uppskattade rektorns besök.

Varför slog du henne?

– Om jag det visste... Allmän ilska som byggts upp under åren av mobbningen.

Varför slutade du slå?

– Någonstans insåg jag vad höll på med.

Förstod du hur farligt det var det som du gjorde?

– När jag står på balkongen inser jag vad jag gjort och hur farligt det var.

Men var det en ren tillfällighet att du använder yxan?

– Ja absolut jag hade yxan där då jag använde den som verktyg för flera andra saker. Hade ingen tanke att använda den till det som jag gjorde, säger 58-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet