I Agenda Special: Energiutmaningen tar Agenda upp den energiutmaning Sverige står inför. Foto: SVT

Agenda gör specialprogram om energikrisen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om el och energi är mer aktuell än på decennier. Klimatkrisen och Rysslands invasion av Ukraina har gjort frågan om energi akut – inte bara i Sverige. Det handlar om hur elen ska räcka när allt fler områden i samhället elektrifieras, hur utsläppen ska minska för att nå klimatmålen, och hur dyr elen kommer att vara för hushåll och företag. I Agenda Special: Energiutmaningen tar Agenda upp den energiutmaning Sverige står inför. 

Programmet är inte en debatt – vi väljer att fråga ut de åtta riksdagspartierna om deras förslag till lösningar på de viktigaste frågorna på energiområdet. 

Forskare inbjudna 

Agenda har pratat med många forskare och experter som arbetar med energifrågor. Därefter har redaktionen bjudit in några av dem som betraktas som de främsta inom ämnet. 

Nyhetsbloggen

I programmet ber vi forskarna svara på frågor om hur energiproduktionen ska säkras på både kort och lång sikt. Hur kan elproduktionen öka? Vad finns det för risker? Hur kan förbrukningen effektiviseras? Vilka metoder finns för att lagra energi?  

Dessutom tar vi upp energimarknaden. Hur hänger Sverige ihop med övriga Europa? Måste elpriserna skilja sig så mellan olika delar av landet? 

Politiker frågas ut  

I programmet deltar också talespersoner från samtliga åtta riksdagspartier. De kommer alltså inte att debattera med varandra, utan frågas ut om sina förslag på de olika områdena.  

För att kunna fördjupa förståelsen om varje ämne så deltar inte alla partier samtidigt, utan fyra partier åt gången. I varje omgång är partierna kombinerade för att ge en bredd av perspektiv och förslag på varje frågeställning. I den sista delen av programmet om energimarknaden deltar samtliga åtta partier.  

Agenda special: Energiutmaningen sänds 21:15 i SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet