Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åkessons känga till Andersson: “Får Juholt-vibbar” Foto: TT

Åkessons S-känga: ”Fega människor med mobbar-mentalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson delade ut flera verbala smockor till Socialdemokraterna och Miljöpartiet i sitt tal på landsdagarna i Karlstad. Men kritik riktades även till riksdagens övriga partier.

Det är ett segerrusigt Sverigedemokraterna som i helgen samlas bara dagar efter att partiets budgetreservation tillsammans med M och KD röstades igenom i riksdagen.

– Tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna har vi förhandlat fram en budget. En budget som riksdagen sedan röstade för. Och våra förslag blir nu verklighet på riktigt. Det är ingen liten sak. Det är en stor sak och stort för vårt parti men framför allt viktigt för Sverige. Nu tar vi stora, avgörande steg mot ett maktskifte. Sverigedemokraterna påverkar, sa den precis omvalda SD-ledaren i sitt tal på lördagen.

”Fega människor med mobbar-mentalitet”

Åkesson gick vid flera tillfällen till angrepp mot Socialdemokraterna, bland annat för det han ser som senfärdighet av partiet i migrationsfrågan.

– Socialdemokraterna har ju dessutom stått längst fram i en stor grupp av ynkliga, fega, människor med mobbar-mentalitet och gapat ”rasist” åt alla vi som vågat ifrågasätta deras destruktiva politik.

– Sådana fegisar kommer inte göra Sverige tryggare, fortsatte han.

Åkesson hävdade att S först i förhandlingarna med V riktat sin politik mot de pensionärer med sämst ekonomi, något han ansåg inte vara trovärdigt.

– Vi sverigedemokrater kommer att skära ned på miljardrullningen till andra länder, till andra länders medborgare för att i stället satsa på vårt eget land och våra egna medborgare.

”Historielöst”

MP och Per Bolund fick sig också en känga av Åkesson. SD-ledaren dröjde sig kvar vid att miljöministern kallat Sverigedemokraterna ett ”brunt” parti.

– Det är historielöst och inte minst är det grovt kränkande mot alla nazismens offer att likställa kritik mot världens mest ansvarslösa invandringspolitik med fascistiska förbrytelser under 1930- och 40-talen. Per Bolund ska skämmas.

Men det var inte bara de rödgröna som Jimmie Åkesson kritiserade. Han sa att Sverige är ”vanskött sedan decennier” och vände sig mot det han ansåg att både S och tidigare regeringar, alltså även de styrda av budgetkamraterna M och KD, ställt till med.

– Vi kommer att vara blåslampan i baken på de andra partierna för de såg det inte komma. Vi såg det komma. Vi är fulla av energi och vi är motiverade. De är trötta och verkar redan ha gett upp, sa Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer