Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den genomröstade budgeten är den största segern för SD sedan partiet bildades, tycker partiledare Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) om återvandringsförslaget: ”Bygger på frivillighet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna inledde på onsdagen sina landsdagar i Karlstad. Partiet ska bland annat ta ställning till ett förslag om att skapa ökade möjligheter för invandrare att återvända till sina tidigare hemländer.

– Den återvandring vi ska diskutera bygger helt på frivillighet, att man vill återvända, säger partiledare Jimmie Åkesson i Morgonstudion.

Sverigedemokraterna står som en av de klara vinnarna efter de turbulenta dagarna i riksdagen. Enligt Jimmie Åkesson var budgetomröstningen en av de största framgångarna i partiets historia.

– Det har varit kaotiskt men sakpolitiskt en väldigt framgångsrik vecka, säger han.

– Det här är första gången som vi faktiskt får igenom tung politik. Vi är med och påverkar statens budget, det är klart att det är det största.

”Vill ha strikt miniminivå”

I Karlstad pågår just nu partiets landsdagar, partiets högsta beslutande organ. SVT Forum sänder direkt från platsen mellan klockan 08.40 och 17.15. Det går att följa sändningen här.

En av hållpunkterna är ett förslag om hur partiets inriktningsprogram, som avgör grunden för partiets politik, ska se ut det kommande året.

I dokumentet framgår att partiet vill uppmuntra och ge personer med invandrarbakgrund större incitament att återvända till sitt hemland om de ”inte lyckas rota sig i Sverige.”

De exakta kriterierna för detta, samt vilka specifika grupper i samhället som skulle påverkas, framgår inte.

– Vi vill ha en strikt miniminivå när det gäller asylmottagandet men vi måste också börja prata om hur människor som inte ska vara i Sverige kan återvandra. Hur vi kan verkställa fler utvisningar, hur vi kan stimulera frivillig återvandring för de som inte lyckats integreras i det svenska samhället, säger Jimmie Åkesson.

– Den återvandring vi ska diskutera här bygger helt på frivillighet.

SVT: Kan du förstå att det kan kännas utpekande?

– Det mest utpekande måste ändå vara att leva i ett land år efter år utan att på något sätt ta del av det landets traditioner, sätt att leva eller ens lära sig språket. Det kan inte vara en särskilt trevlig tillvaro.

Hör SD:s partiledare Jimmie Åkesson om budgetsegern i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer