Norwegian ser ut att klara sig från konkurshotet – för tillfället Foto: Johan Nilsson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Aktieägarna ger grönt ljus för Norwegians räddningsplan

Uppdaterad
Publicerad

Det akut krisdrabbade flygbolaget Norwegian ser ut att räddas från konkurs. Under måndagsmorgonen röstade aktieägarna ja till ledningens räddningsplan, uppger norska tidningen Dagens Näringsliv.

Beslutet togs efter en dryg timmes extra bolagsstämma på måndagsmorgonen. Via videolänk röstade en majoritet av aktieägarna då ja till ledningens räddningsplan, det rapporterar tidningen Dagens Näringsliv.

Aktieägarna röstade bland annat för en nyemission – och går därmed från att äga 100 procent av bolaget till 5 procent. Detta eftersom en avgörande del i ledningens räddningsplan har varit att få företagets långivare att konvertera sina lån till aktier. Totalt handlar det om ett skuldberg på över en miljard dollar till kreditgivarna som nu konverteras till aktier.

Statligt räddningspaket

Förslaget med en nyemission på 300–400 miljoner norska kronor godkändes av 96,5 procent av stämmans röster. Omvandlingen av lån till aktier godkändes samtidigt av drygt 95 procent av ägarna.

Flygbolagets mål är nu att få ta del av det statliga räddningspaketet på 2,7 miljarder norska kronor i mitten av maj.

Avgörande överenskommelse

Natten till måndagen lyckades flygbolaget nå en överenskommelse med de företag som hyr ut flygplan till koncernen. Beskedet var avgörande för att ledningen kunde presentera krispaketet på måndagens bolagsstämma.

Norwegian: ”Hjärtligt tack”

Under en presskonferens med Norwegians styrelseordförande Niels Smedegaard, korncernchef Jacob Schram och finansdirektör Geir Karlsen var stämningen optimistisk på måndagen.


– Det är en otrolig lättnad vi känner nu. Samtidigt finns det en känsla av inlåst jubel, sa Jacob Schram och fortsatte:

– Vi har fortfarande mycket arbete framför oss. Nu kommer vi ta det här från strategi till genomförande.

Schram passade sedan på att tacka personal, kunder och myndigheter för allt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer