Att byta är gratis och det finns ingen gräns för hur många gånger man kan byta leverantör. Det svåra är att hitta den leverantör som passar dig bäst. Det finns enligt Konsumentverket cirka 120 leverantörer, varav 90 finns i hela landet. På Konsumentsverkets hemsida finns verktyg för att göra kalkyler och jämföra priser.
Om du inte gjort ett aktivt val av leverantör har du avtal om tillsvidarepris, och det är oftast det ekonomiskt minst förmånliga alternativet. Genom ditt val kan du dessutom göra en insats för miljön eller få del av tjänster som telefoni, bredband och försäkringar.
Avregleringen av elmarknaden innebär att du har avtal med två olika företag: Elleverantören, som säljer den el du använder, och nätbolaget, som äger elnätet där du bor och står för överföringen av el till dina uttag. Det är elleverantören du kan välja – nätbolaget bestäms av var du bor och går inte att ändra på.
Till nätbolaget betalar du oftast en fast och en rörlig avgift. Den rörliga varierar med storleken på förbrukningen. Det tillkommer 25 procent moms.
Flera poster på elräkningen
Till elleverantören betalar du oftast en årsavgift, ett pris per kilowattimme och ibland avgifter som t.ex. faktureringsavgift. Priset per kilowattimme kan vara fast och bundet på en viss tid, eller rörligt. Det rörliga priset varierar med priset på den nordiska elbörsen, Nordpool.
Utöver avgifterna och kilowattpriset betalar du energiskatt och 25 procent moms. Det är alltså många delar att vara uppmärksam på när du väljer bolag. En god idé är dessutom att försöka bilda sig en uppfattning om hur bra kundservicen fungerar.
När du väl bestämt dig kontaktar du din nya elleverantör, som i sin tur informerar nätbolaget. Om några uppgifter saknas ska nätbolaget meddela detta inom fem vardagar. Det är nätbolaget som informerar din gamla elleverantör om bytet och rapporterar avläsningen av din elmätare.
Ha god framförhållning
Det är dock viktigt att vara ute i god tid och ha framförhållning. Kontrollera vad du har för uppsägningstid med din nuvarande elleverantör. Fast pris avtalas med en viss bindningstid, avtal om rörligt pris har oftast en uppsägningstid på tre månader. Har du tillsvidarepris är det troligt att uppsägningstiden är en månad.
Din nya leverantör måste dock informera nätbolaget om bytet senast en månad i förväg. Och det är bara den 1:a i varje månad du kan byta leverantör – så vill du ha ny leverantör från den 1 maj måste din nya elleverantör ha meddelat ditt nätbolag om bytet senast 30 mars. Dröjer det till 1 april genomförs inte bytet förrän 1 juni. Du bör därför teckna avtal med den nya leverantören ytterligare någon vecka tidigare.
Var noggrann när du lämnar uppgifter till den nya leverantören – annars försenas bytet. Uppgifterna finns på din nätfaktura – det handlar om namn, anläggnings-id, nätområde, adress till anläggningen och beräknad årsförbrukning. Om du lämnat korrekta uppgifter i god tid, men bytet ändå blir försenat, kan du begära ersättning om du drabbats ekonomiskt.
Inför bytet ska du få en skriftlig bekräftelse på avtalet med uppgift om när bytet sker. Det är bra att notera mätarställningen på bytesdagen. Fortsättningsvis kommer du att få två elräkningar: en från nätbolaget och en från elleverantören.
Källor: Konsumentverket, Konsumenternas elrådgivningsbyrå