Aldrig anonym på Facebook

Publicerad

Det sociala nätverket Facebook har bättre koll på dig än du tror. Trots att det är gratis betalar användarna med sin integritet.

Medlemmarna på den sociala nätverkssajten Facebook godkänner automatisk att sajten äger rättigheterna till de bilder du lägger upp på deras hemsida. Facebook kan sedan sälja bilderna vidare utan din tillåtelse. Men, det är inte bara dina bilder som är av intresse.

Informationen är hårdvaluta
Personlig information, som ålder, intressen, civilstånd och bostadsort är hårdvaluta för de som arbetar med marknadsföring på internet.

-Marknadsföringstrenden har gått från masskommunikation till att nå en speciell målgrupp, säger Björn Mellstrand, VD på kommunikationsbyrån JMW Kommunikation.

Ett annat exempel är Myspace, ett annat socialt nätverk med över 200 miljoner medlemmar. De har utvecklat ett program som söker igenom medlemmarnas sidor, för att kategorisera dem utifrån olika kriterier. Det gör att sajtens ägare, det amerikanska mediebolaget Fox Interactive kan sälja användarinformation till annonsörer.

Även Facebook har planer på att lansera ett liknande system. Enligt källor till tidningen Wall Street Journal kommer systemet lanseras redan i år.

”Betalar med integriteten”
Nu höjs dock kritiska röster mot hur företagen utnyttjar nätanvändarnas profiler i marknadsföringssyfte.

-Många tror att det är gratis, men man betalar med sin integritet och sin framtid, säger Per Ström, Integritetsombudsman på tankesmedjan Den Nya Välfärden.

Pär Ström sitter även i regeringens IT-råd och han säger även att det är känsligt om den personliga informationen hamnar i fel händer. Dessutom varnar han för att bli för privat på nätet.

-Det jag skriver sparas i all evighet och kan läsas av alla människor, säger Per Ström.

Andreas Liebermann, SVT Text & Webb

Facebook är ett socialt nätverk på nätet, där medlemmarna har möjlighet att dela information med varandra.

Varje användare har en egen profil. I profilen kan användaren välja hur mycket personlig information som läggs in. Det kan till exempel vara foton och videor.

Facebook var till en början en mötesplats för Harvardstudenter. För ett år sedan öppnades dörrarna för allmänheten.

Nu har nätverket uppskattningsvis 300 miljoner användare, varav 400.000 är svenskar. Varje dag tillkommer 250.000 medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer