– Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där man ger en bonus till vissa och inte till andra, säger Liberalernas Mats Persson till Ekot. Foto: Arkivbild/Fredrik Sandberg/ TT

Alliansens hårda kritik mot S pensionslöfte

Publicerad

Allians-sidan kommer med hård kritik mot ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften, som lovar högre pension till en del äldre. Enligt de borgerliga partierna i pensionsgruppen är vallöftet ogenomtänkt och slår mot grundtanken i pensionssystemet, rapporterar SR Ekot.

– Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där man ger en bonus till vissa och inte till andra, säger Liberalernas Mats Persson till Ekot.

Löftet gavs av statsminister Stefan Löfven (S) den 1 maj. Det innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad pension på 9 000–17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller 6 av 10, av dagens pensionärer i Sverige.

Alliansen menar att förslaget slår mot en grundbult i systemet – att det man betalar in direkt ska påverka hur mycket man får ut, och att den som väljer att jobba fler år och mer heltid också ska få mer i pension än den som har jobbat mindre.

Bör sänkas för alla

Enligt detta resonemang leder S-förslaget till att man i en del fall får samma pension oavsett arbetstid.

– Vi måste ha ett pensionssystem där varje år som jag jobbar också märks i pensionskuvertet, säger Mats Persson till SR Ekot.

De borgerliga partierna menar också att det är svårt att genomföra rent tekniskt och menar att skatten i stället bör sänkas för alla pensionärer. Andra åtgärder Allians-sidan pratar om är att få upp inkomstpensionerna genom att höja åldersgränserna för när man kan ta ut pension och hur länge man har rätt att stanna på sitt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer