Hanna Sahlgren, specialistläkare i gynekologi i Dalarna, förklarar att antalet cellförändringar som upptäcks idag är betydligt fler än tidigare. Foto: Bengterik Busk/SVT

Allt fler drabbas av livmoderhalscancer i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2018 slogs det larm om en kraftig ökning av livmoderhalscancer, då kom rekommendationer om ett nytt screeningprogram. Innan larmet kom ut hade Region Dalarna redan infört programmet på Kvinnokliniken i Dalarna.

Cellförändringar, som kan leda till livmoderhalscancer, uppkommer via ett virus som smittar via hud och slemhinnor. Kvinnor i åldrarna 23-70 år rekommenderas att lämna cellprov – i syfte att hitta viruset i tid.

Det finns flera anledningar till att livmoderhalscancer ökar i Dalarna. Dels beror det på att unga kvinnor har varit dåliga på undersökningen när kallelsen kommer.

– Det är kombinationen att unga kvinnor inte går på sina kallelser och att många är ute och reser, studerar eller flyttar. Antingen så förstår man inte hur viktigt det är eller känner att man inte har tid, säger Hanna Sahlgren.

Ett bättre sätt att upptäcka cellförändringar

– Tidigare har man bara tittat efter cellförändringar, nu tittar vi istället efter HPV-viruset som orsakar cellförändringar. Det är ett bättre sätt att upptäcka cellförändringar, säger Hanna Sahlberg, specialistläkare i gynekologi.

Efter att screeningprogrammet infördes har allt fler cellförändringar upptäckts.

– Vi hittar betydligt fler cellförändringar nu. Att titta efter HPV-viruset är den viktigaste åtgärden man kan göra nu när fallen ökar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.