Stillbilder från TikTok-video där en mamma knäckte ett ägg på sitt barns panna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser man hur den 24-åriga mamman knäcker ett ägg mot sin dotters panna som reagerar med att säga ”Aj”. Foto: Polisens utredning

Mamma döms efter att ha knäckt ägg på dotterns panna – experten: ”Lär se fler fall”

Publicerad

De ska baka äppelpaj när mamman plötsligt knäcker ett rått ägg på sin femåriga dotters panna. Händelsen livesänds på sociala medier och får över 100 000 visningar. Nyligen dömdes mamman för ofredande.

– Jag tror vi kommer se fler sådana här fall, säger Ängla Pändel, ordförande för Institutet för juridik och internet.

I klippet ovan visas videon där mamman knäcker ett ägg mot sin dotters huvud.

Ett anonymt tips gjorde att polisen uppmärksammades på händelsen och i polisförhör har mamman berättat att hon följt en trend på appen TikTok och att videon fått över 100 000 visningar.

– Det är något man också vägt in i den sammantagna bedömningen, säger åklagaren Cecilia Andersson.

”Unik” dom – men kan bli fler fall i framtiden

Fenomenet kallas för ”sharenting” när föräldrar delar bilder och videos på sina barn. I Sverige finns få exempel där föräldrar dömts för att ha delat innehåll på sina barn.

– Vi ser att fenomenet ökar så jag tror absolut vi kommer att se fler mål i framtiden, säger Ängla Pändel, ordförande för Institutet för juridik och internet.

När är det olagligt att dela bilder på sina barn? Juristen Ängla Pändel förklarar.

Tvådelad bild. Till vänster en mobiltelefon med appar för sociala medier. Bland annat Instagram, facebook, Tiktok och BeReal. Till höger en kvinna med glasögon och blont hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kan det vara brottsligt att dela bilder och videos på sina barn? Juristen Ängla Pändel reder ut vad som gäller. Foto: SVT

Vad är ”sharenting”?

Ordet används som ett begrepp för föräldrar och vårdnadshavare som delar bilder, videos eller annat innehåll på sina barn på internet. Begreppet kommer från engelskans ”sharing”, som betyder dela och ”parenting”, som betyder föräldraskap.

Den svenska yttrandefriheten gör att du får sprida bilder, filmer och annan information om andra. Men det finns också begränsningar, om till exempel informationen du sprider kan skada en annan person.

Sharenting är oftast lagligt, men kan i vissa fall utgöra ett brott. I klippet ovan reder juristen Ängla Pändel ut vad som gäller.

Källa: Mediemyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.