Tillgång till IVF i kombination med en ändrad livsstil tros ligga bakom att fler kvinnor föder barn vid en högre ålder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fler föder barn efter 45 – tiodubblats sedan 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor över 45 år som föder barn har trefaldigats sedan år 2 000 och tiofaldigats sen 80-talet. Ändrade attityder i samhället och den medicintekniska utvecklingen är några av orsakerna, enligt Socialstyrelsen.

År 1980 var det bara 32 kvinnor över 45 år som födde barn i Sverige. I dag har den siffran tiofaldigats. År 2016 var det 298 kvinnor över 45 år som födde barn, en ökning med 300 procent. Det visar siffror från medicinska födelseregistret som Socialstyrelsen tagit fram åt SVT Nyheter.

Enligt Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen, finns det idag rätt så etablerade förklaringar till vad detta kan bero på.

”Lättare att välja”

– Dels handlar det ju om att kvinnor har fått en annan livsstil. Kvinnor väljer på ett helt annat sätt i dag när de vill bli gravida och när de vill föda barn. Det hänger ju samman med ändrade livsvillkor men också att utvecklingen av preventivmedel har förbättrats. Kvinnor kan helt enkelt välja mycket bättre. Yrkeslivet och karriären har en större betydelse för kvinnor idag, så det kan styra säger Inga-Maj Andersson.

IVF ökar stort

En av förklaringarna är också att tillgängligheten till IVF och assisterad befruktning har ökat.

Det finns medicinska risker med att föda barn sent i livet. Risken för komplikationer under graviditet och förlossning ökar liksom risken för kromosomförändringar hos barnet. Men det kan också finnas en del fördelar.

– Det kan ju vara att man fått en annan livserfarenhet, och är mer mogen för att bli förälder och ta hand om ett barn, säger Inga-Maj Andersson.

”Kombination”

Tror du främst att det ökar på grund av ändrade attityder i samhället eller för att den medicintekniska utvecklingen har gått framåt?

– Jag tror att det beror på en kombination av båda. Kvinnor har ju möjlighet att få hjälp att bli gravida på ett helt annat sätt idag än för 30 år sedan. Men attitydförändringen betyder ju mycket, att kvinnor har möjlighet att bestämma själva, säger Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.