Foto: SVT

ALS-sjuka Simon kan få stanna

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan berättade SVT om Simon som skulle utvisas till Ghana, trots att han har den obotliga nervsjukdomen ALS. Nu har Europadomstolen begärt att Migrationsverket ska stoppa utvisningen eftersom den kan komma att ta sig an fallet.

För tre år sedan flydde 20-åriga Simon från Ghana till Sverige där han sökte asyl, men fick avslag. Förra sommaren skulle han skickas tillbaka till Ghana, men runt den tiden kom beskedet att han har ALS, en dödlig sjukdom med en överlevnad på i snitt tre år.

Med motiveringen att han inte kan få den vård han behöver i livets slutskede i hemlandet Ghana ansökte han om att få stanna. Men Migrationsverket avslog ansökan med motiveringen att det finns ALS-vård i Ghana och att sjukdomen inte hindrar honom från att resa.

Utvisning avbryts

Simons juridiska ombud, Bo Johansson, ansåg att det var fel beslut och skickade därför in en begäran om prövning hos Europadomstolen. Samma dag som Migrationsverket skulle be polisen att verkställa ärendet kom beskedet att Europadomstolen avbryter utvisningen.

– Det är jättebra och jag är ganska glad. Men jag vet att det inte är slutet för jag har inte fått beskedet att jag kan stanna i Sverige. Det är bara att jag inte utvisas, säger Simon.

Simon bor tillsammans med sin flickvän Josefine som menar att beskedet har givit dem ett andrum.

– Vi behöver det här lugnet som vi förhoppningsvis kommer att få ett tag. Sedan får vi hoppas att vi får ett ja så att Simon kan stanna, säger Josefine.

Europadomstolen kan ge Simon uppehållstillstånd

Nu ska ett formellt klagomål skickas till Europadomstolen. Därefter kommer domstolen att kontakta den svenska regeringen och de två parterna kommer att  titta på fallet. Bo Johansson, Simons juridiska ombud, hoppas att Europdomstolen väljer att agera.

– Om domstolen finner att det här skulle strida mot artikel tre i konventionen så kommer ju Simon att beviljas ett uppehållstillstånd, säger Bo Johansson.

Den sortens fall kan dock ta tid. Vanligtvis tar ett asylärende runt två år hos Europadomstolen.

– Vi vet ju inte hur snabbt sjukdomen utvecklas och hur lång tid Simon har kvar i livet så det finns en riskfaktor. Dock har domstolen utfäst att man ska ge prioritet åt ärendet, en form av förtursbehandling. Det hoppas jag också sker, säger Bo Johansson.

Kampen fortsätter

Oavsett vad Europadomstolen beslutar så kvarstår Simons kamp mot sjukdomen.

Simon vårdas hemma av sin flickvän. En lösningen kan snart bli problematisk eftersom det finns en brant trappa där som Simon snart inte kian gå i. Men Simon har inte gett upp. 

– Jag ber varje dag att något ska hända, ett mirakel. Kanske kan det komma en medicin, man vet aldrig, säger Simon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.