Amnesty: Tortyr, misshandel och förnedring – Nya vittnesmål från Guantanamo

Publicerad

På dagen fyra år efter att den första fången fördes till det amerikanska fånglägret Guantanamo Bay på Kuba lägger människorättsorganisationen Amnesty fram nya vittnesmål från fångar om tortyr, misshandel och förnedring.

– På Guantánamo har omkring 500 personer blivit behandlade med sådant fullkomligt förakt som ingen människa borde behöva uthärda. Det är inte konstigt att några av dessa män, efter flera år i ovisshet om sin framtid, har uttryckt sin vilja att hellre dö än att leva där på obestämd tid, säger Amnesty i ett uttalande.

Den amerikanska militären som driver fånglägret hävdar att det inte förekommer tortyr eller några övergrepp i lägret.

Tv-reportern greps 2001
Ett av de vittnesmål som Amnesty lägger fram kommer från Sudanfödda Sami al Hajj, som tidigare arbetade som reporter för den arabiska tv-kanalen al-Jazeera.

Sami al Hajj greps i Pakistan i december 2001 och fördes till Guantanamo via amerikanska fångläger i Afghanistan.

Förnedrande behandling
I vittnesmålet räknas ett antal övergrepp upp som al Hajj utsatts för, redan i Afghanistan:

-Utsattes för sexuella övergrepp av amerikanska soldater, bland annat hotade de med att våldta honom.

-Tvingades att stå på knä på cementgolv under långa tidsperioder

-Vakterna slog honom regelbundet

-Skägg plockades bort strå för strå

-Fick inte tvätta sig på mer än 100 dagar och var ”täckt av löss”.

Vägrades vård för krossad knäskål
Den 13 juni 2002 förflyttades al Hajj till Guantanamo Bay. Sami al Hajj vittnar om att han efter ankomsten ständigt förhördes om hans arbetsgivares al-Jazeeras eventuella koppling till islamistiska extremister. Under tiden i Guantanamo uppger al Hajj att han utsatts för ett flertal övergrepp:

-Vakter i lägret stampade på hans ben och krossade en knäskål

-Slag mot fotsulorna

-Militärens hundar användes för att skrämma honom vid ankomst till fånglägret

Enligt vittnesmålet förnekades Sami al Hajj sjukvård, bland annat för den knäskål som krossades av en amerikansk soldat. Han fick inte heller något stöd eller förband för knät eftersom ett sådant innehåller metall, vilket ses som ett säkerhetshot.

Övergreppen mot al-Hela
Amnesty lägger också fram ett nytt vittnesmål från den Jemenfödda affärsmannen Abdulsalam al-Hela, som greps i Egypten i september 2002 och därefter fördes till Guantanamo efter drygt två år i olika amerikanska fängelser i Afghanistan, där han enligt sitt vittnesmål utsattes för övergrepp.

-Han blev regelbundet avklädd och förhördes helt naken

-Hans ena hand var ständigt fängslad vid väggen vilket försvårade för honom att sova och besöka toaletten.

-Rockmusik på hög volym spelades dygnet runt.

-Fick vistas i ständigt mörker. al-Hela uppger att den enda gången han fick se ljus var när ett skarpt flimrande ljus riktades mot ögonen under förhör.

Förflyttades till Guantanamo
Den 17 september 2004 förflyttades Abdulsalam al-Hela till Guantanamo där övergreppen fortsatt. Han vittnar om flera olika förnedrande behandlingar.

Vid ett tillfälle blev han bunden till händer och fötter varvid en vakt började bita honom. När han frågade vakten varför han bet honom svarade han ”för att du är en terrorist”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer