Än finns inget vaccin mot influensan

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaccin som skulle hjälpa människor att skydda sig mot fågelinfluensan i dess nuvarande form är just nu under utveckling i flera länder. Än så länge finns dock inget vaccin ute på marknaden.

Eftersom ingen vet hur ett eventuellt muterat virus kommer att se ut kommer det att ta ytterligare tid – uppskattningsvis ett par månader – från det att viruset muterar och smittar människor emellan, tills ett nytt vaccin finns tillgängligt.

Socialstyrelsen utreder just nu hur Sverige kan få tillgång till vaccin. Det kan ske antingen genom att skriva kontrakt med vaccintillverkare i andra länder eller genom att tillverka eget vaccin i Sverige. Att bygga upp en inhemsk vaccinindustri skulle dock ta flera år.

”Bunkra inte medicin”

Redan nu finns däremot antivirus, det vill säga medicin som ska lindra symptomen om man har smittats av influensan. Antivirus hindrar viruset från att spridas vidare, och stoppar därmed infektionen.

Dessa läkemedel används redan i dag mot olika typer av influensa, och finns därför på den kommersiella marknaden. Hur verksam medicinen kommer att vara på ett muterat virus vet man dock inte, men det troliga är att det åtminstone delvis kan hjälpa de smittade.

Smittskyddsinstitutet uppmanar människor att inte bunkra sådan medicin hemma. Om många använder medicinen i onödan ökar risken att viruset blir resistent, vilket skulle innebära att läkemedlet inte hjälper vid ett eventuellt smittoutbrott.

Risken för att medicinen kommer att ta slut är också stor om många börjar hamstra, vilket skulle leda till att de som verkligen blir sjuka inte får tillgång till läkemedel. Smittan kommer i så fall att kunna spridas än mer.

WHO lagrar medicin

Världshälsoorganisationen WHO har däremot uppmanat länder att lagra medicin mot influensan och ett 30-tal länder har börjat göra det, däribland Sverige. Enligt organisationen tyder dock i dag det mesta på att utvecklingsländer inte kommer att ha tillgång till vare sig vacciner eller mediciner i händelse av en pandemi.

Bland annat av detta skäl kommer även WHO att lagra mediciner, tillräckligt för tre miljoner behandlingar. Om en pandemi skulle bryta ut kommer man att använda sig av medicinen i ett tidigt skede för att dämpa pandemins effekter och för vinna tid för att hinna få fram ett vaccin.

Källor: Smittskyddsinstitutet, WHO, Livsmedelsverket, Jordbruksverket

Lina Lejdebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.