Analys: ”Stefan Löfven kan jubla – men hans regeringsunderlag vittrar bort”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Coronaeffekten i svensk politik får Socialdemokraterna att rusa och Sverigedemokraterna att rasa. Men medan Stefan Löfven kan jubla för egen del, vittrar hans regeringsunderlag bort. Varken Liberalerna eller Miljöpartiet skulle komma in i riksdagen om det vore val idag.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I spåren av coronasmittan sker nu kraftiga väljarrörelser i Sverige. Det visar SVT/Novus väljarbarometer för april.

Socialdemokraterna står för en kraftig uppgång. På två månader har partiet ökat från 23,2 procent till 30,4 procent.

Svenska modellen går hem

Den svenska medelvägen i coronabekämpningen har uppenbart gått hem hos väljarna, trots att kritiker sannerligen inte saknats. Förtroendet ökar för både regeringen och statsministern. Som en direkt konsekvens av detta strömmar väljarna tillbaka till Socialdemokraterna.

Stefan Löfven bör dock akta sig för att bli alltför självsäker. Krisen är långt ifrån över och mycket kan hända som kan förändra situationen. Skulle det visa sig att Sverige presterat klart sämre än jämförbara länder i hanteringen av coronasmittan, kan regeringen och Socialdemokraterna räkna med att få bära huvudansvaret. Då lär dagens opinionssiffror snabbt smälta samman som smör i solsken en vacker majdag.

En rörlig väljarkår

De kraftiga väljarrörelser som nu sker är också en påminnelse om hur rörlig väljarkåren är. På kort tid har styrkeförhållandena förändrats i grunden mellan de två största riksdagspartierna. I februari var Sverigedemokraterna något större än Socialdemokraterna, i dagens väljarbarometer skiljer över tio procentenheter mellan de båda partierna.

Coronakrisen har visat sig passa Sverigedemokraterna illa. Det lilla viruset har effektivt puffat undan frågor som migration och brottslighet från den politiska agendan, frågor som tidigare burit fram SD till de framgångar partiet haft.

Sverigedemokraterna backar nu för andra väljarbarometern i rad och landar på 19,7 procent. Så länge den akuta krisen pågår lär SD ha svårt för att komma tillbaka. I orostider som denna söker sig väljarna till vad de uppfattar som trygga alternativ. Det kan vara en del av förklaringen till att också Moderaterna håller ställningarna. Partiet har vinnlagt sig om att framstå som ansvarstagande och trovärdigt, och noterar nu en liten uppgång, även om den inte är statistiskt säkerställd.

De traditionella maktpartierna

Sakfrågorna som nu hamnar högst upp på väljarnas agenda passar också de traditionella maktpartierna. Socialdemokraterna som traditionellt haft stort förtroende när det gäller sjukvård och arbetslöshetsbekämpning, och så Moderaterna som alltid får höga förtroendesiffror när det handlar om att sköta landets ekonomi.

Men det är inte bara Sverigedemokraterna som har det tufft just nu. För Liberalerna har krisen fördjupats ytterligare. Nedgången till 2,8 procent är statistiskt säker och innebär att partiet nu tycks vara fast förankrat klart under riksdagsspärren. Också Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren med sina 3,8 procent.

Så även om statsminister Stefan Löfven kan jubla över sitt partis uppgång lär han vara orolig över sitt regeringsunderlag, som tycks vittra bort i spåren av coronasmittan.

Centerpartiet går också knackigt och landar på 7,7 procent i den här väljarbarometern, vilket är en viss minskning, även om den inte är statistiskt signifikant.

”Lätt fånget, lätt förgånget”

Det kan ändå vara vanskligt att dra alltför långtgående slutsatser av Socialdemokraternas uppgång under coronakrisen. De kraftiga svängningarna i opinionen på senare tid visar en stor rörlighet i väljarkåren och för tankarna till det gamla ordspråket ”lätt fånget, lätt förgånget”.

Vad som händer när krisen väl är över kan ingen svara på i dag. Det enda vi med säkerhet vet är att det parlamentariska läget består under resten av mandatperioden och att regeringens ställning i riksdagen är fortsatt bräcklig. Just nu märks inte detta då oppositionen tillfälligt lagt ner sina vapen. Men räkna med att mullret i riksdagen lär öka igen när den akuta fasen av coronakrisen är över.

Så var opinionsläget i mars, enligt Novus mätning. Foto: SVT Grafik

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.