SVT/Novus: S rusar i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

För andra månaden i rad ökar Socialdemokraterna i SVT/Novus väljarbarometer. Partiet har nu stöd av 30,4 procent av de svenska väljarna, vilket är 4,8 procentenheter mer än månaden innan. Samtidigt backar både Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Torbjörn Sjöström, vd hos Novus, tror att Socialdemokraternas uppgång har att göra med hanteringen av coronapandemin: ”De vinner under den här perioden därför att det finns ett högt förtroende för myndigheter och det upplevs som att sjukdomen på något sätt är under kontroll.”

– Jag tycker inte att vi ska dra för stora slutsatser utifrån det läge vi befinner oss i just nu, eller från de nya siffrorna. Men jag tolkar det som att det finns ett förtroende, en folklig förankring för det arbete och de åtgärder som regeringen har lagt fram, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna. 

Gapet till SD nu stort

För två månader sedan var Sverigedemokraterna större än Socialdemokraterna. Nu backar partiet med 2,3 procentenheter och har ett väljarstöd på 19,7 procent. Skillnaden mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna var under april månad 10,7 procentenheter.

– Det är en rätt förväntad utveckling. Vårt fokus är inte opinionssiffror när svenska liv och jobb står på spel, säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare Sverigedemokraterna.

Liberalerna under spärren

För de övriga riksdagspartierna är förändringarna små, med ett undantag: Liberalerna. Med ett väljarstöd på 2,8 procent befinner sig Liberalerna en bra bit under fyraprocentspärren. 

–  De har inte lyckats positionera sig innan coronakrisen, och har haft ännu svårare att komma med något konkret under perioden, säger Torbjörn Sjöström, vd hos Novus.  

–  Det är självklart tråkigt med låga siffror. Men det som oroar mig är coronakrisen och Sveriges framtid, säger Juno Blom, partisekreterare Liberalerna. 

Så var opinionsläget i april, enligt Novus mätning. Foto: SVT Grafik

Hemmaplan för stora partier 

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, sker det nu ett skifte i svensk politik. Frågor som till exempel handlar om lag och ordning trängs undan av det som rör ekonomi, välfärd och sysselsättning. Något som i sin tur kan gynna de regeringsbärande partierna. 

–  Det är klassiska hemmaplansfrågor för stora partier som Socialdemokratierna och Moderaterna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, som samtidigt tror att läget kan ändras när coronakrisen har lagt sig. 

–  Man kommer att minutiöst gå igenom hanteringen av coronakrisen, det är inte självklart att regeringen kommer väl ut ur en sån granskning.

FAKTA: MÄTNINGEN

Det är 3 838 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 46 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 107 personer. 

M 18,7 (+0,7) 

L 2,8 (-1,0) 

C  7,7 (-0,4) 

KD 6,1 (-0,4) 

S  30,4 (+4,8) 

V 9,5 (-0,3) 

MP  3,8 (-0,7) 

SD   19,7 (-2,3) 

Annat  1,3 (-0,4) 

Osäkra 6,3 

Uppgången för S och nedgången för SD och L är statistiskt säkerställda. 

Mätningen genomfördes mellan den 30 mars och den 19 april 2020. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.