Statsminister Stefan Löfven (S) talar under en pressträff på Rosenbad angående coronaviruset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förtroendet för Löfven och regeringen ökar under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) och regeringen i stort har ökat, enligt den senaste Novus-mätningen. Det är första gången som just detta styre får fler som har förtroende än som inte har det, både när det gäller regeringen och statsministern.

På en månad har de som har ganska eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven rusat med 18 procentenheter, från 26 procent i februari, till 44 procent i mars. Han blir därmed den partiledare som har högst förtroende, en position som han inte har haft sedan januari 2019. Dessutom har de som har lågt förtroende för statsministern minskat.

Även för regeringen som helhet ökar gruppen som har mycket stort förtroende, från 3 procent i januari, till 14 procent i mars.

Ökar över lag

Samtidigt ökar balansmåttet – alltså andelen med stort förtroende minus de med lågt förtroende – över lag för alla riksdagspartier under dessa tider. För Moderaternas Ulf Kristersson ökar de med ganska eller mycket stort förtroende med fyra procentenheter, från 26 procent i februari, till 30 procent i mars. Han ligger dock kvar på en fjärdeplats. Tittar man däremot på Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, ser man att andelen som har ganska eller mycket stort förtroende för honom har sjunkit från 32 procentenheter till 27.

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ, i Novus Sverigepanel med 1355 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 28–30 mars 2020.

Här anges andelen för hur många som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledarna. Den första siffran är från mars, den andra är från februari.

1. Stefan Löfven (S) 44 procent/26 procent

2. Jonas Sjöstedt (V) 40 procent/40 procent

3. Ebba Busch Thor (KD) 31 procent/33 procent

4. Ulf Kristersson (M) 30 procent/26 procent

5. Jimmie Åkesson (SD) 27 procent/32 procent

6. Annie Lööf (C) 24 procent/21 procent

7. Per Bolund (MP) 11 procent/9 procent

7. Isabella Lövin (MP) 11 procent/11 procent

9. Nyamko Sabuni (L) 8 procent/9 procent

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.