Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu ska inga nya EU-sanktioner införas Ryssland, meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens i natt. Foto: Fredrik/Larsson

Andersson (S): Inga nya EU-sanktioner mot Ryssland än

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inga besked om ytterligare sanktioner mot Ryssland under EU-toppmötets första dag, där också USA:s president Joe Biden var med en stund.

– Nej, vi har inte kommit närmare, det kan jag inte säga, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Hon var en av få som uttalade sig efter den första mötesdagen om eventuella nya sanktioner, på en pressträff timmarna efter midnatt natten till fredag

Inför mötet sades det att ett femte sanktionspaket är på gång men att det kan ta ännu lite tid att enas och att träffa rätt.

Flera länder tvekar inför att införa hårdare åtgärder mot import av rysk gas och olja eftersom bedömningen är att det skulle kunna skada medborgare i flera EU-länder lika mycket som ryska intressen, eller åtminstone till den grad att den enighet som EU-länderna hittills var visat upp börjar krackelera.

Andersson var en av åtta EU-ledare som fick chansen att göra inlägg under mötet med Biden, som följde efter toppmöten i Nato och G7-gruppen.

-Jag underströk också vikten av att vi klarar av att vara eniga över tid, vi kommer att gå in i en tid när våra befolkningar kommer att påverkas av kriget och Putin-priser på el, bensin och diesel och mat och därtill har vi stora flyktingströmmar, säger Andersson.

-Därutöver finns risken att de höga priserna på mat kommer att göra det svårare för människor i till exempel Afrika att klara sin försörjning, med risk för hunger och flyktingströmmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.