Foto: Pontus Lundahl/TT

Annika Söder slutar som kabinettssekreterare

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Lindes kabinettssekreterare Annika Söder lämnar sin post för att istället syssla med freds- och konfliktfrågor.

”Det finns ingen dramatik i detta”, skriver Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

”Det finns ingen dramatik i detta. Vi bestämde redan i september i samband med skiftet på utrikesministerposten att hon skulle vara kvar under en övergångsperiod. Jag vill genuint tacka henne för hennes fem år som kabinettssekreterare och att hon har delat med sig av sina ovärderliga erfarenheter”, säger utrikesminister Ann Linde, enligt ett pressmeddelande.

Söder – som haft jobbet under fem år – övergår nu till att arbeta med freds- och konfliktfrågor. Hon kommer bland annat att verka som styrelseordförande i European Institute of Peace.

”Jag ser fram emot att med full kraft kunna ägna mer tid åt den rollen. Arbetet med konfliktlösning, försoning samt säkerhets- och fredsförebyggande arbete är viktigare än någonsin”, säger Söder enligt pressmeddelandet.

Kabinettssekreteraren – som är politiskt tillsatt – motsvarar statssekreteraren på andra departement, och är den högste ämbetsmannen på UD efter utrikesministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.