En människa får en ny njure på Karolinska institutet i Huddinge. Arkivbild. Foto: TT

Ännu ett rekordår för organdonationer

Uppdaterad
Publicerad

Organdonationer efter döden räknades till 188 stycken i fjol – ett nytt svenskt rekord.

– Tre fler jämfört med 2016 låter kanske inte så mycket, men varje donator ger ju upp till åtta organ, säger Carin Franzén på Socialstyrelsen.

Varje organdonator har potential att rädda åtta liv genom att överlåta sina organ till andra människor efter döden. Förra året fick 474 njursjuka en ny njure, som transplanterats från avlidna och levande donatorer. Antalet njurtransplantationer ökar också till en rekordnivå, visar siffror från Svensk Transplantationsförening.

– Njurar är det organ som det är störst behov av. Det är väldigt glädjande att antalet transplantationer stiger, säger Carin Franzén, utredare inom donationsområdet på Socialstyrelsen, till TT.

Stort behov

Siffror från databasen Scandiatransplant, som bland annat visar antalet patienter som väntar på organ och hur många som avlidit medan de varit på väntelistor, visar att organdonationerna inte är tillräckligt många för att täcka behoven.

– Baserat på de senaste kvartalssiffrorna, från den 1 oktober 2017, finns ett stort behov av organ, säger Carin Franzén.

Med utblick mot Europa ligger Sverige fortfarande långt efter andra länder när det gäller organdonationer, konstaterar Njurförbundet. Likaså ser det väldigt olika ut runt om i landet.

”Tyvärr råder stora regionala skillnader som utmärker statistiken och visar att siffrorna överlag borde vara ännu bättre. Där det finns ambition att öka antalet organdonationer ser vi att påtagliga förbättringar sker. Södra sjukvårdsregionen är ett sådant exempel”, säger Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet, i ett pressmeddelande.

Dör i väntan

Carin Franzén vill vänta in årssiffror från Scandiatransplant innan hon drar fler slutsatser om det ökade antalet transplantationer.

– Siffrorna visar bland annat hur många som väntar och hur många som tyvärr dött i väntan på organ. Därför är siffrorna viktiga att koppla till det rekordmånga antalet organdonationer, för att få en helhet, säger hon.

Fakta: Organtransplantationer 2017

Antalet personer som donerade sina organ efter döden: 188

Njurtransplantationer: 474, varav 125 med levande donator

Hjärttransplantationer: 62

Lungtransplantationer: 64

Levertransplantationer: 181

Patienter på väntelistan 800, varav 680 väntar på en njure (per 30/9 2017)

Källor: Svensk Transplantationsförening och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.