Lista: Anställningsskydd svår punkt i förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Las-samtalen mellan fack och arbetsgivare täcker en rad olika frågor, men förenklat kan man säga att det handlar om tre områden:

Anställningsskyddet

Här finns de riktigt svåra konfliktfrågorna.

Arbetsgivarna vill kunna göra fler undantag från turordningsreglerna.

Förra året hoppade flera LO-förbund, bland annat Kommunal, av samtalen i protest mot att man kanske skulle förhandla om begreppet saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. LO har nu enat sagt nej till att förhandla om saklig grund.

LO å sin sida vill helst avskaffa allmän visstid, och vill få bort den så kallade hyvlingen, det vill säga att arbetsgivaren kan sänka arbetstiden för anställda.

Omställning

Det här området handlar rätten till kompetensutveckling och omställning för de som blir uppsagda, men också vilken rätt till kompetensutveckling och utbildning man ska ha under tiden som anställd. Man skulle kunna säga att det är skydd och stöd för de som blir uppsagda, snarare än skydd från att bli uppsagd.

Frågan låter kanske mindre kontroversiell, men man ska också komma överens vem som ska betala för kompetensutvecklingen.

A-kassan

A-kassan sköts idag av staten, även om den framförallt finansieras av arbetsgivaravgifterna. Tanken är att parterna i någon form skulle ta över a-kassan och sköta den själva, vilket bland annat skulle göra att man själva avtalar ersättningsnivåer oavsett politisk färg på regeringen.

Å andra sidan är det inte säkert att politikerna vill släppa ifrån sig a-kassan. Det finns förslag från flera partier om att istället göra om arbetslöshetsförsäkring till en allmän obligatorisk försäkring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer