Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Är du från Hiroshima tvekar arbetsgivarna”

”Är du från Hiroshima tvekar arbetsgivarna”

Uppdaterad
Publicerad

Minnet av de två atombombningarna för 75 år sedan i Japan präglar fortfarande landet.
Det berättar journalisten Yukiko Duke.
– Om man har rötter från Hiroshima eller Nagasaki så tvekar arbetsgivare om man ska anställa någon för att man kanske har en latent cancer som kan komma fram, säger hon.

Det är i dag 75 år sedan som en atombomb fälldes över staden Hiroshima i Japan den 6 augusti 1945 och dödade omkring 140 000 människor.

Tre dagar senare fälldes ytterligare en atombomb över Nagasaki. Journalisten Yukiko Duke gästade Morgonstudion under torsdagen.

”Tiondelssekund av tystnad”

– Jag har mina rötter i Nagasaki och när man säger det till någon blir det en tiondelssekund av tystnad och man vet precis vad den personen tänker, vilket är ”var var din familj under bomben”, säger hon.

Duke berättar att bombningen än i dag påverkar befolkningen i städerna.

– Det här präglar väldigt mycket av Japan och dess yrkesliv. Om man har rötter från Hiroshima eller Nagasaki så tvekar arbetsgivare om man ska anställa någon för att man kanske har en latent cancer som kan komma fram.

”Helt ofarliga”

Martin Goliath, forskare på kärnvapenfrågor vid Totalförsvarets forskningsinstitut var också med i Morgonstudion.

– Hiroshima och Nagasaki är platser som är helt ofarliga att leva på i dag. Men effekterna kunde ha blivit värre om explosionerna hade skett på marken och fått den radioaktiva beläggningen som legat kvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer