Arbetsmarknadsministern: ”Det är en jätteallvarlig situation”

Publicerad

Arbetslösheten har ökat kraftigt under coronakrisen. Istället för minskade anslag kan det nu bli aktuellt med mer pengar till Arbetsförmedlingen.

– Huvudfokus är att hantera situationen här och nu, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Morgonstudion.

Den stora reformeringen av Arbetsförmedlingen, som är en del av januariöverenskommelsen, har fått stå tillbaka på grund av coronakrisen.

– Här och nu fokuserar vi på att Arbetsförmedlingen ska kunna ta emot alla de nyinskrivna. Vi har haft över 100 000 som har skrivit in sig bara sen i mitten på mars, säger Eva Nordmark (S).

Coronapandemin

För att få till en förändring på sikt pågår en mindre försöksverksamhet.

– Det vi gör nu är att vi i begränsad skala testar, vi har en försöksverksamhet helt enkelt.

Kan bli mer pengar till AF

Eva Nordmark meddelar att det kan bli aktuellt med mer pengar till Arbetsförmedlingen. Allt beror på utvecklingen på arbetsmarknaden framöver.

– Vi gör ju en bedömning utifrån hur läget är. Vi vet inte om vi landar på 9-10 procents arbetslöshet eller om det blir ännu mer och utifrån det måste vi också kunna tillföra medel och resurser och förutsättningar till myndigheten. 

”Jätteallvarlig situation”

På ett år har arbetslösheten stigit från 6,7 till 8,1 procent. Redan i juli spås den ligga på 11-14 procent, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

– Det är en jätteallvarlig situation. Vi har inte tidigare sett den snabba nedgång som vi ser nu på arbetsmarknaden.

När arbetsmarknaden kan antas vara i balans igen går inte att sia om. Det beror på hur länge restriktionerna blir kvar och hur omvärlden agerar i krisen.

– Det är ärligt talat jättesvårt att säga hur långvarig den här coronakrisen blir. Det kommer nog att ta år innan vi ser den här återhämtningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet