Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiska kommentator summerar fem saker som präglade Almedalsveckan. Foto: Andreas Hult/SVT

”Året då det dödliga våldet kom till Almedalsveckan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets almedalsvecka kommer inte att bli ihågkommen för de politiska utspelen. I stället blev det året då det dödliga våldet kom till Almedalsveckan. Det brutala knivmordet mitt i centrala Visby väckte sorg och bestörtning.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Knivmordet på Ing-Marie Wieselgren ägde rum mitt på onsdagen vid Donners Plats mitt i Visby. Platsen är en av de mest besökta under Almedalen och trängseln är ofta stor denna vecka.

Almedalsveckans bärande idé är öppenhet. Här kan alla mötas. Politiker och journalister, lobbyister och fackföreningsfolk, allmänhet och debattörer. För att ta några exempel. Knivmordet är också ett angrepp på den öppenhet som är så viktig inte bara för Almedalsveckan utan för hela demokratin.

”Den politiska debatten tystnade”

Händelsen väckte både sorg och bestörtning i Almedalen där mycket av den politiska debatten tystnade efter dådet. Både Centerpartiets och Miljöpartiets tal var nedtonade på grund av det som skett ett stenkast från scenen.

Intrycken från årets almedalsvecka kommer alltså inte att präglas av politiska utspel och politisk debatt, utan av det mord som ägde rum här, mitt på dagen, mitt inne i hjärtat av Visby.

Politiskt innehöll inte årets upplaga av politikerveckan några större sensationer. De stora utespelen uteblev.

”Kan skapa problem för Andersson”

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lanserade nygamla förslag om förbud mot vinstuttag ur friskolor. V-ledaren Nooshi Dadgostar kryddade sitt förslag med att ställa ultimatum inför en eventuell regeringsbildning: Utan en uppgörelse om vinstförbud kan inte Socialdemokraterna räkna med Vänsterpartiets stöd.

Det här kravet kan skapa problem för Magdalena Andersson. Ett annat tilltänkt samarbetsparti, Centerpartiet, kommer knappast att acceptera ett vinstförbud. Och utan Centerpartiets stöd lär Andersson få svårt att bilda en ny S-ledd regering.

Men också på högersidan kan det bli problematiskt att bilda regering. Motsättningarna är stora framför allt mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna. Och här kan Ulf Kristersson stå inför en liknande utmaning som Magdalena Andersson: Givet dagens opinionsläge lär han få svårt att bli statsminister utan Liberalernas stöd.

På den högra sidan talade flera av partiledarna om brottsligheten och kampen mot de kriminella. Det här blir sannolikt en av höstens stora valfrågor. Både M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson häcklade justitieminister Morgan Johansson (S). Kravet från höger är bland annat skärpta straff och större befogenheter för polisen.

”Flirtade med medelklassen”

Både Liberalernas Johan Pehrson och KD-ledaren Ebba Busch flirtade öppet med medelklassen och lovade gynna denna grupp vid ett maktskifte. Liksom M-ledaren varnade de för kommande skattehöjningar med en S-ledd regering.

En förklaring är ekonomin och plånboksfrågorna kan segla upp som en viktig valfråga. Sverige tycks gå mot sämre tider, priserna stiger på det mesta, inte minst bränsle och el. Samtidigt höjs räntorna, vilket sammantaget sätter press på hushållen och skapar oro inför framtiden.

Också energiförsörjningen har fått stort utrymme i den politiska diskussionen under Almedalsveckan. Även här går tydliga linjer mellan de politiska alternativen. Partierna till höger kräver utbyggd kärnkraft för att klara energibehoven, Centerpartiet och Miljöpartiet lanserade förslag om att kraftigt bygga ut vindkraften.

Vänsterpartiet hamnade i skottgluggen sedan flera av partiets riksdagsledamöter viftat med PKK-flaggor i Almedalen. Hård kritik riktades mot denna manifestation eftersom den kurdiska terrorgruppen PKK har gjort sig skyldig till en mängd blodiga terrordåd. PKK är sedan länge terrorklassad av bland annat Sverige, EU och USA.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.