Våffeltraditionen är lång i vårt avlånga land. Enligt Nationalencyklopedin har våfflan varit känd i Sverige sedan 1600-talet.
Själva våffeldagen däremot, som firas i dag, är i sig troligen en missuppfattning av vårfrudagen, som i sig är ett annat uttryck för Marie bebådelsedag – som det alltså också är i dag.
Sylten dominerar
Våfflan av i dag är mer varierad än den medeltida varianten, men klassiska tillbehör som grädde och sylt dominerar fortfarande.
– Absolut, det är det vi säljer allra mest, säger Kaisa Ullström på våffelstugan i restaurang Gammelgården i Sälen.
Hon och kollegorna håller som bäst på att värma upp järnen inför dagens höjdpunkt, men det finns en risk att anstormningen inte blir så massiv:
– I och med att det är på en söndag i år så har vi ju byte här uppe i Sälen, det är väldigt många som är på resande fot i dag. Så dagen har chanserat lite grann genom åren beroende på när den kommer.
En regler bör följas
Ullström säger att den som själv vill fixa våfflor i dag och andra dagar egentligen bara behöver följa en regel:
– Man ska absolut inte använda färdiga smetar, man ska blanda en egen smet. Och använda bra råvaror, det ska vara smör och inga halvfabrikat. Ska man äta våfflor får man göra det från grunden helt enkelt.
Fakta: Så gör du våfflor
Det finns lika många varianter av våffelrecept som det finns hushåll i landet. Här är ett enkelt basrecept för ungefär åtta våfflor:
Ingredienser:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smör
Tillredning: Blanda mjölet med bakpulver i en skål. Vispa i mjölken och sedan äggen till en jämn och fin smet. Smält smöret, låt det svalna och blanda ner i smeten. Hetta upp våffeljärnet. Lägg i en klick smör inför första laggen. Grädda!