Ärkebiskopen mötte påven

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén har träffat påven Franciskus i Rom. Den argentinske påven uttryckte sin tacksamhet för vad inte minst Sverige gjort för latinamerikanska flyktingar i tider av diktatur.

”Det var ett både formellt och varmt personligt möte”, sade ärkebiskopen enligt ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

I sitt tal vid den timslånga privata audiensen tog hon bland annat upp de fortsatta tragedierna vid tröskeln till Europas och kallade tusentals människors död i Medelhavet ”en skam för Europa”. Hon talade också uppskattande om påvens uttalanden om jämställdhet och löneskillnader samt lyfte klimatfrågan.

Besöket arrangerades av det påvliga rådet för främjandet av kristen enhet. Det senaste mötet mellan en ärkebiskop och en påve var 2007 då Anders Wejryd träffade den dåvarande påven Benedictus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.