Inga vassa eller farliga föremål – det vet nog de flesta. Men vad är det märkligaste man försökt få med sig genom säkerhetskontrollen på Arlanda? Foto: Fredrik Sandberg / TT

Här är Arlanda-kontrollens konstigaste handbagage

Publicerad

En skål med guldfiskar, en människoskalle och begagnade bildelar – listan på egendomliga saker som folk försökt ha med sig genom säkerhetskontrollen på Arlanda kan göras lång.

Här är några saker att tänka på innan du nästa gång halar fram väskan till röntgenmaskinen.

Det var när säkerhetskontrollerna på flygplatsen Juneau registrerade en ”stor organisk massa” i en resenärs handbagage som kontrollanterna fattade misstankar. Det kan nämligen betyda sprängämnen, enligt myndigheten TSA. Men föremålet visade sig vara något helt annat – en säck med älgbajs.

– När kontrollanterna öppnade väskan upptäckte de älgbajset inuti, säger TSA-taleskvinnan Lisa Farbstein till lokala medier.

– Passageraren sade till TSA-kontrollanterna att han samlar på det och gillar att presentera det ”till politiker”.

Amerikanska medier spekulerar i om mannen med älgbajset var densamme som delade ut just älgbajs utanför delstatens centrala myndighetsbyggnad i protest mot ett budgetförslag.

Guldfiskar och människokranium

Just älgbajs må vara ovanligt illaluktande last, men att folk vill ta med sig ovanliga eller märkliga föremål på flyget är på intet sätt unikt.

Anna Svedberg, säkerhetschef på svenska Arlanda, avslöjar för SVT Nyheter några av de mer ögonbrynshöjande svenska exemplen:

  • En skål med guldfiskar.
  • Ett mänskligt kranium (OBS: i forskningssyfte)
  • Frysta kycklingfiléer inlindade i kläder.
  • Begagnade bildelar.

– TV-apparater och djur av större storlek har också förekommit någon gång, tillägger hon.

Mat fastnar ofta i kontrollen

Desto mer vanligt är att folk försöker ta med sig vätskor och annat otillåtet utan att ha det i åtanke, säger Anna Svedberg. Ett vanligt exempel är hårvax och olika matvaror köpta i Sverige, till exempel mjukost och messmör.

– Även matvaror i fast form som ligger i någon form av vätska och där förpackningen är större än 100 milliliter, till exempel mozzarella och tofu, förekommer, säger hon.

– Ytterligare ett exempel är myggmedel eller insektsmedel i sprejform, oavsett storlek.

Om man är osäker är rekommendationen att titta på Swedavias sajt för information inför säkerhetskontrollen, och på Transportstyrelsens sajt med information om säkerhetskontroller vid resa från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.