Bra suga på barnets napp

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det sagts att man som förälder gärna bör undvika att suga på barnets napp, eftersom man då riskerar att föra in kariesbakterier som inte finns i barnets mun. Men nu visar ny forskning att det också kan ha positiva effekter.

Barn till föräldrar som gör nappen ren genom att suga på den löper mindre risk för allergi, enligt ny forskning från Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

I forskarlaget ingick allergiforskare, barnläkare, mikrobiologer och immunologer. I studien följde forskarna 184 barn för att se hur användning och rengöring påverkar risk för eksem i unga år. Barn vars föräldrar gjorde rent nappen på detta sätt hade en tredjedel så mycket eksem vid 1,5 års ålder som barn vars föräldrar inte gjorde det, skriver akademin i ett pressmeddelande.

Forskarnas teori är att föräldrarnas munbakterier förbättrar barnets immunsystem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.