Många kommuner i Norrbotten fortsätter brottas med bostadsbrist. Bland annat i Luleå.

Luleå växer fortare

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon kommer SCBs officiella befolkningsstatistik men redan nu går Luleå kommun ut med att Luleå ifjol hade den största befolkningsökningen sedan början av 90-talet.

Luleå  växte med över 600 personer under 2016, vilket är den största befolkningsökningen sedan början av 90-talet. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.  

 Det handlar delvis om ett positivt födelsenetto, det är fler som har fötts än dött i Luleå. Men den största delen av ökningen, cirka 75 procent, beror på inflyttning. 

– Nu är vi snart 77 000 Luleåbor. Fler kommuninvånare är viktigt både för Luleås ekonomi och för att vi ska kunna fortsätta vara en stark tillväxtmotor för hela länet, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke. 

Totalt flyttade runt 4 000 personer till Luleå under 2016 och cirka 3 500 flyttade ut. Ungefär en tredjedel av de nya Luleåborna kommer från Norrbotten, drygt hälften från övriga Sverige och cirka 15 procent från andra länder. 

När befolkningen växer behövs fler bostäder och det byggs också mer än på många år i Luleå, skriver kommunen i pressmeddelandet. Under 2016 färdigställdes 354 nya bostäder för drygt 800 Luleåbor och byggtakten ska öka ytterligare de närmaste åren. 

– Våra satsningar på att få igång bostadsbyggandet ger resultat. Ungefär 2 000 nya bostäder beräknas bli klara under perioden 2015-2018, vilket är betydligt fler än de utlovade 1 500, säger kommunalrådet Niklas Nordström. 

Ett växande Luleå kräver fortsatt stora investeringar. Totalt planeras nettoinvesteringar för 2,4 miljarder kronor utan att skatten ska höjas. 

– Det är en utmaning och kommunens förvaltningar har i uppdrag att se över hur verksamheten kan bedrivas mer effektivt än idag för att fortsätta garantera alla Luleåbor en bra samhällsservice, säger Yvonne Stålnacke i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.