• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Antalet björnar i Jämtlands län ligger på ungefär samma nivå som 2006. Foto: TT

Björnstammen i Jämtland på oförändrad nivå

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns mellan 860 och 880 björnar i Jämtlands län vid inventeringen 2015. Det betyder att antalet björnar i Jämtlands län ligger på ungefär samma nivå som vid inventeringen 2006.

På tisdagen presenterades resultatet av den omfattande björnspillningsinventeringen som gjordes under 2015.

I Jämtlands län har inventeringen av björnspillning visat på mellan 860 och 880 björnar under hösten 2015. Det visar på ungefär samma antal björnar som vid inventeringen 2006. Men vid den förra inventeringen var björnstammen sannolikt på tillväxt, medan den 2015 var på nedgång, uppger Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Inventeringen av spillning visar hur många björnar som rör sig i länet. Foto: SVT

Bedömningen utifrån observationer är att björnpopulationen har en fortsatt nedåtgående utveckling efter 2015.

Noterbart är att inom Västernorrlands län så har en kraftig ökning av björnar registrerats vid spillningsinventeringen, men där är det faktiska antalet lägre: en ökning från cirka 160 björnar 2006 till cirka 350 björnar 2015.

Fördröjt resultat

Slutresultatet av inventeringen har dröjt av flera skäl. Bland annat för att det blev oväntat många prover som behövde analyseras – nära 6.000 i stället för beräknade 4.000 prover. Vidare har laboratoriet behövt utveckla sina metoder under arbetets gång.

Länsstyrelserna och Viltskadecenter är mycket nöjda med insamlingsarbetet.

– Det stora antalet insamlade spillningsprover med hög kvalitet ger ett mycket bra underlag för beräkningen av antalet individer, säger Jonas Kindberg, forskare vid Skandinaviska björnprojektet vid SLU.

Länsstyrelsen skriver att man ser fortsatt behov av att minska björnpopulationen. Hur björnspillningsinventeringen kommer att påverka tilldelningen för licensjakten är dock för tidigt att säga, enligt Länsstyrelsens pressmeddelande.

Här hittar du alla prover

Länk till Rovbase.se där alla prover i Jämtland och Västernorrland finns registrerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.