Varbergs tingsrätt. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Tidigare förskoleanställd döms för grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man som tidigare varit anställd på en förskola i Falkenbergs kommun döms vid Varbergs tingsrätt till fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn.

Våldtäkten skedde tidigare i somras i samband med en vilostund på förskolan som mannen då jobbade på. Vilket SVT Nyheter Halland tidigare berättat om.

Då offret bara var ett litet barn och inte haft chans att försvara sig mot gärningsmannen, samt att övergreppet inträffade i en miljö där barnet har haft rätt att känna sig trygg, är tingsrättens bedömning att den tidigare förskoleanställda visat särskild hänsynslöshet och råhet. Därför ska gärningen rubriceras som grov våldtäkt mot barn.

Mannen nekar själv till våldtäktsanklagelserna men har gett andra medgivanden. Mannen ska utöver fängelsestraffet också betala skadestånd på 145 000 kronor till barnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.