Hans Qvant, trafikpolichef i Halland, kallar fordonen för leksaker. I klippet berättar han hur han upplever att förarna sköter sig. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Polisen om elscootrar: ”Förbjud dem”

Uppdaterad
Publicerad

Olika typer av tvåhjuliga elfordon, som fatbikes och elscootrar ses allt oftare ute i samhället. Men förarna, speciellt de unga, har dålig koll på vilka regler som gäller, och om de vet så bryr de sig inte, enligt polisen i Halland.

– Förbjud dem, säger trafikpolischef Hans Qvant som hänvisar till fordonen som en farlig leksak.

Det finns en uppsjö av olika varianter på elfordon. Flera importeras från Asien och säljs sedan på internet. Det många förare inte har koll på är vilka regler som gäller för fordonet de köpt.

Beroende på fordonets maxhastighet och motors effekt ställs olika krav. Ett fordon som går över 25 km/h eller har en effekt på mer än 250 watt klassas som en moped och i vissa fall till och med som EU-moped.

Men många tror att deras kraftfulla fordon lyder under samma regler som gäller för en cykel. Att polisen stannar och tvingas rapportera förare med elfordon som saknar rätt behörighet är inget ovanligt, berättar Hans Qvant.

I klippet berättar trafikpolischefen Hans Qvant vad han tycker att säljarna har för ansvar när de säljer till ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.