Laholmsbuktens VA har fått uppdraget från politiken att se över möjligheterna kring uttag i Sydvattens vattendom för sjön Bolmen. Foto: SVT/TT

Bolmen kan säkra dricksvattnet i Halmstad och Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattenresurser i Halmstad och Laholm behöver kompletteras för att möta framtidens behov, med en växande befolkning. Nu har Laholmsbuktens VA, LBVA, fått uppdraget från politiken att se över möjligheterna kring uttag i Sydvattens vattendom för sjön Bolmen.

När dricksvatten från Bolmen kan bli aktuellt ligger däremot långt fram i tiden. LBVA behöver inte bara komma överens med Sydvatten utan även med markägare för att bland annat göra det möjligt att dra vattenledningar.

– Än har vi inte haft någon dialog med berörda markägare eller gjort några som helst undersökningar kring olika miljödelar. Det är den typen av hinder som vi också behöver jobba med och värdera, säger Mattias Leijon, vd Laholmsbuktens VA.

”Ingen quick fix”

Enligt honom kan det sedan ta omkring 15 år att förverkliga ett helt nytt dricksvattensystem om allt faller på plats och beslut om att göra det tas. En prognos för hur lång tid det tar för Laholmsbuktens VA att få fram ett förslag kan Mattias Leijon inte ge.

– Det här är ingen quick fix på något sätt, säger han.

Är tillgången till dricksvatten ett problem i nuläget?

– Inte i normalfallet. Det är växande kommuner och det finns även förutsättningar att försörja fler. Problemet är att vi använder dricksvatten till exempelvis bevattning sommartid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.