Foto: LEIF R JANSSON / TT

Ingen oro för vattenbrist i Halland till följd av corona

Publicerad

MSB har varnat för att Coronakrisen kan leda till svårigheter att få fram kemikalier till dricksvattenförsörjningen. Men någon oro för dricksvattenbrist finns inte hos vattenbolagen i Halland.

Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sa på en presskonferens på annandag påsk att det kan uppstå brist på nödvändiga reningskemikalier för dricksvatten, om coronakrisen fortsätter länge.

På lång sikt skulle det kunna äventyra dricksvattenförsörjningen.

Coronaviruset i Halland

Betryggande tillgång

Men lokalt i Halland finns ingen större oro för dricksvattenbrist.

– Det har skett en diskussion i branschen, men vi har en betryggande tillgång av kemikalier för att producera dricksvatten, säger Mattias Leijon, vd på Laholmsbuktens VA som ansvarar för kommunal vattenförsörjning i Halmstad och Laholm.

– Vi har gjort en riskanalys och haft dialog med alla leverantörer. De svarar att de ska göra allt för att klara leveranserna, säger Petra Rissmann, VA-chef på Vivab, kommunala vatten- och avloppsbolaget i Falkenberg och Varberg.

Påverkar vattenlednignar

Kemikalier som lut, kalk och koldioxid används för att justera pH-värdet på dricksvattnet.

– Kortsiktigt kan vi producera dricksvatten även om vi inte har tillgång till alla kemikalier, men kan inte uppfylla samma kvalitetskriterier som normalt. Jag ser ingen risk ur mikrobiologisk perspektiv, utan det påverkar framförallt vattenledningar i fastigheterna, säger Mattias Leijon, vd för Laholmsbuktens VA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet