Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vissa avdelningar har de sett att flertalet tjänster ligger ute inom regionen. ”Det kan absolut avskräcka, att man vet att de inte kan bemanna upp”, säger studenterna. Foto: Anna Palmgren/SVT

Sjuksköterskestudenter på Högskolan i Halmstad: Inte yrket det är fel på – det är lönen

Uppdaterad
Publicerad

Låga löner och stressig arbetsmiljö gör att sjuksköterskestudenter väljer bort Region Halland innan de är färdigutbildade. Samtidigt hoppas flera av dem att villkoren ska förbättras – då kan valet bli annorlunda.

– Det är inte yrket det är fel på, det är lönen, säger Denise Gustavsson, som tar examen i sommar.

SVT Nyheter Halland frågade sjuksköterskestudenter var de vill jobba efter examen. Julia Emanuelsson och Denise Gustavsson är två av dem som svarat och tar nu examen. Båda lyfter fram att lönerna för sjuksköterskor behöver höjas. På så sätt tror de att fler sjuksköterskor skulle vilja stanna inom och välja regionen vilket i sin tur skulle få fler att orka jobba heltid och arbetsmiljön skulle förbättras.

Var ni inte beredda på lönenivåerna när ni sökte programmet?

Valet 2022 Halland

– Absolut, men som med annat måste det ju kunna ske en utveckling, säger Julia Emanuelsson, sjuksköterskestudent.

Se hur 84 sjuksköterskestudenter svarar i klippet.

Ställde krav i Västra Götaland

Tidigare i år ställde 932 sjuksköterskor ett ultimatum till Västra Götalandsregionen om att lönerna ska höjas och att arbetsmiljön behövde förbättras om de skulle ta en anställning inom regionen. Något som gav effekt, enligt studenterna. Studenter på Högskolan i Halmstad säger att de hade velat skriva på ett liknande krav till Region Halland.

Snittlönen för en nyexaminerad sjuksköterska inom regionen ligger enligt Vårdförbundet mellan 26 000–28 000 kronor i månaden. Inom kommunen är snittet mellan 29 000–30 000 kronor.

Så ställde vi frågan till sjuksköterskestudenterna

Sjuksköterskestudenter i fyra klasser på Högskolan i Halmstad fick svara på var de helst vill jobba eller var det är mest sannolikt att de söker sig när de tar examen. Av 165 studenter svarade 84.

Drygt hälften, 46 stycken, vill söka sig till regionen. Den vanligaste anledningen är att regionen ger bra erfarenhet. Samtidigt svarar flera av dem att de kommer byta arbetsplats efter något år på grund av lönen.

19 personer väljer bemanningspersonal som första val, på grund av lönen.

12 personer svarar att de kommer söka sig till kommunen. Även där är högre lön ett av de främsta argumenten, men också på grund av arbetstider och för att man i större utsträckning jobbar med en patient i taget.

7 personer svarar annat alternativ. Majoriteten väljer där privat vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet