Ätliga insekter, serverade i Mexiko Foto: Scanpix

FN: Ät mer insekter

Uppdaterad
Publicerad

Insekter som getingar, gräshoppor, larver och skalbaggar är underskattade som föda och foder. Det säger FN:s livsmedelsorgan FAO i en rapport. Insektsodling är dessutom miljövänligt.

Insekter är redan i dag del av födan för två miljarder människor på jorden enligt den 200-sidiga rapporten.

Insektssamling och odling kan ge extrainkomster till fattiga hushåll. I dag bedrivs detta på hushållsnivå men skulle kunna utföras även i industriell skala.

Enligt rapporten är insektsodling miljövänligt. Insekter släpper ut betydligt mindre växthusgaser. De kan dessutom användas på olika avfallsprodukter.

Extremt effektiva

Insekter är extremt effektiva när det gäller att omvandla foder till ätbart kött. I snitt kan en insekt med två kilo föda producera ett kilo insektsmassa. För nötkreatur ger åtta kilo foder ett kilo kött.

Enligt FAO finns det 1.900 insektssorter i dag som äts av människor världen över. Det finns totalt ungefär en miljon arter av insekter, det är hälften av alla levande organismer.

De mest ätna insekterna är i dag: Skalbaggar (31 procent), larver (18 procent), bi, getingar och myror (14 procent) samt gräshoppor och syrsor (13 procent).

Många insekter är rika på protein och nyttiga fetter och höga halter av kalk, järn och zink.

Syrsor istället för nötkött?

Nötkött innehåller till exempel sex milligram järn på 100 gram, medan syrsor innehåller mellan åtta och 20 milligram, skriver FAO.

En del av de ätliga insekterna – som skalbaggar, myror, syrsor och gräshoppor – kommer nära rött kött i fråga om proteinhalt.

Det forskningsprojekt rapporten behandlar utförs i samarbete med universitetet i Wageningen i Nederländerna.

I programmet ingår också att undersöka hur nyttiga spindlar och skorpioner kan vara.

FAO påpekar att vissa larver anses som delikatesser i södra Afrika, liksom äggen av vävarmyran uppskattas i Sydostasien.

Ändra lagar

För att kunna förverkliga FAO:s visioner krävs det dock enligt rapporten en förändring av lagstiftningen i de flesta länder.

– Den privata sektorn är redo att investera i insektsodling. Det finns stora möjligheter, säger Paul Vantomme en av rapportens författare.

Men så länge det saknas klarhet kring regelverket för denna verksamhet är det ingen som är villig att satsa, påpekar Vantomme.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.