Foto: SVT Dokumentär

”Att ses och röka gräs är veckans topp”

Uppdaterad
Publicerad

Lydia ser det som veckans höjdpunkt att få röka gräs tillsammans med vännerna.

– Om man går på en innerstadsskola som jag gör eller allmänt är i min ålder så är de flesta ganska vana vid droger. De flesta har inte ett så starkt ställningstagande till det, att de är emot eller för. Det bara är på det sättet, säger hon.

Cannabis är den vanligaste olagliga drogen i Sverige och användandet är som störst bland unga vuxna. 

– Om man inte kommer från ställen där man ska bruka lite finare droger, då tar man hellre ladd. Jag har sett väldigt många Östermalmsgrabbar som har viftat med påsen utanför toan, som att de vill att folk ska se dem, säger Lydia.

Hon går på gymnasiet, drömmer om att forska inom biologi och röker gräs regelbundet. Men hennes föräldrar vet inget och hon är livrädd för att åka fast.

– Det är klart att vi gör fel men det kanske mer är ett systemfel från början. Det borde vara så neutralt så att jag skulle kunna röka med mina föräldrar. 

SVT Dokumentär har förändrat Lydias utseende och röst för att hon ska kunna prata öppet om cannabis.

Se hela ”Weedrökaren” på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.