Palestinska premiärministern Mahmoud Abbas fördömer attacken i synagogan. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Blodig attack i synagoga

Publicerad

Under tisdagsmorgonen tog sig två gärningsmän in i en synagoga i Jerusalem och attackerade bedjande med pistol och yxa. Minst fyra personer har bekräftats döda.

Två män beväpnade med yxa och pistol attackerade och dödade flera personer i en synagoga i Jerusalem under tisdagsförmiddagen. Dödssiffrorna är ännu osäkra, men enligt israelisk media har fyra eller fem personer bekräftas döda.

Över tio bedjande ska ha skadats i attacken, och flera av dem förklarades senare avlidna. Några av offren var redan döda när ambulanspersonal kom fram till synagogan.

Palestinier misstänks ligga bakom

De två gärningsmännen tros ha varit palestinier, förklädda till ultraortodoxa judar. En talesperson för israelisk polis säger till AP att männen var palestinier från östra Jerusalem. 

”Två terrorister tog sig in. . . beväpnade med en pistol och en yxa”, heter det i en poliskommuniké enligt AFP.

”De två terroristerna neutraliserades”, fortsätter kommunikén. Enligt vittnen sköts männen ihjäl av tillskyndande polis.

Synagogan ligger i det ultraortodoxa området Har Nof i västra Jerusalem. Israeliska medier skriver att attacken är den värsta av det här slaget på åratal.

Israel anklagar Hamas

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i ett uttalande efter attacken att han lägger skulden på Hamas och på Palestinas president Mahmoud Abbas, som han menar uppmuntrar palestinier att använda våld, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi kommer att svara skarpt på det brutala mordet på judar som gått för att be, sade Netanyahu i en första kommentar.

Mahmoud Abbas fördömer attacken

Några timmar senare kom också ett officiellt fördömande från Palestinas president Mahmoud Abbas.

”Presidenten fördömer attacken på bedjande judar och dödandet av civila, oavsett vem som utför dådet”, skriver Abbas i ett uttalande till Reuters.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar attacken ”ett fasansfullt dåd mot oskyldiga bedjande människor”.

– Vi vill förstås att palestinska ledare ska ta avstånd från den här typen av terroristhandlingar så som man gör runt om i världen.

Även USA:s utrikesminister John Kerry har under morgonen fördömt  attacken, och kallar den för en ”ren terrorattack”.

– Detta hör helt enkelt inte hemma i det mänskliga beteendet, sade Kerry enligt Reuters.

Islamistiska Hamas, som styr Gazaremsan, reagerar snarare med glädje, och kallar attacken en hämnd för en palestinsk busschaufför som hittades hängd under omdiskuterade omständigheter häromdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attentat mot synagoga

Mer i ämnet