Plus har granskat flera elbolags hantering av gamla fullmakter. Foto: TT

Axilia om kritiken: ”Tillsatt extern utredning”

Publicerad

Efter Plus granskning av flera elbolag, som olovligt har använt fullmakter för att ta över elavtal, har Mikael Bergkvist fått besked om att han är “avslutad” som kund hos Axilia.

I Plusredaktionens pågående granskning av elbolag berättar vi om Mikael Bergkvist, som ofrivilligt fick sitt elavtal flyttat.

Sedan december 2018 har Mikael Bergkvist bestridit alla krav från elbolagen Nordisk Krafthandel och Axilia. Företagen har lutat sig mot en gammal fullmakt från 2011 med Svensk Kraftrevision som tappat laga kraft, och en från 2013 med KR Energiförvaltning som inte var giltig.

”Tillbakavisar alla påståenden”

Plus har försökt nå KR Energiförvaltning utan resultat. Plus har dock varit i mejlkontakt med Axilia och ställt frågor om deras hantering av avtal och fullmakter. De har inte sett programmet men svarar under signaturen ”press” så här:

”Axilia tillbakavisar alla påståenden i programmet. Vi ser dock mycket allvarligt på den kritik som riktas mot Bolaget. Därför har Axilia tillsatt en extern utredning och kan inte kommentera vidare innan den utredningen är klar.”

De skriver också att:

”Får vi reda på att ett avtal kan vara tvistiga gör vi en utredning av ärendet och visar sig något vara felaktigt så ska det skyndsamt rättas till. Har kund lidit skada av vårt agerande skall kund kompenseras i enlighet med branschens allmänna praxis.”

“Avslutad” som kund 

Dagen efter att Plus kontaktat Axilia med frågor om Mikaels situation fick han beskedet att han nu är ”avslutad” hos dem.

– Men vad vet man? Är jag fri eller kommer det nåt nytt? Vi får väl se vad som händer, säger Mikael Bergkvist.

Ber om ursäkt

Nordisk Krafthandel var först ut med att plocka upp den gamla fullmakten. Marie Larsson på Nordisk Krafthandel kommenterar i ett mejl:

”Vi har i efterhand kommit fram till att vi brustit i vår hantering och inte haft tillräckligt tydlig information till kunder, och för detta kan vi bara be om ursäkt. Vi har också avslutat alla upphandlingar med elmäklare och vi jobbar stenhårt med att återupprätta förtroendet för bolaget igen”.

Nordisk Krafthandel på varningslista

Den 22 februari satte Svensk Handel upp Nordisk Krafthandel på sin varningslista, med märkning gul. Hans Tjernström på Svensk Handel motiverar listningen så här:

“Gul varning innebär att vi rekommenderar företag att vara uppmärksam på företaget. Orsaken till varningen är att de, utan de drabbade företagens medgivande, använder gamla fullmakter som företagen ställt ut till en annan fullmaktstagare.

Fullmakterna används för att flytta över elavtal mot de drabbade företagens vilja. Grunden för användande av fullmakter är att de bygger på tillit, Nordisk Krafthandels sätt att nyttja fullmakter är allt annat än tillförlitliga.”

Här kan du läsa mer om kriterierna för att hamna på Svensk Handels varningslista.

Har du råkat ut för något märkligt med ditt elavtal? Tipsa Plus reporter – och följ den pågående granskningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar elbolag

Mer i ämnet